Nieuw-Vlaamse Alliantie


Engelstalig overzicht Vlaamse krantenartikels voor buitenlanders (02/04/08)

Vlaams minister van Buitenlands Beleid Geert Bourgeois start met een dagelijks elektronisch persoverzicht voor buitenlanders. Doel is de buitenlandse opiniemakers beter te informeren over wat politiek leeft en beweegt in Vlaanderen. Het gratis overzicht is in het Engels en wordt dagelijks per e-mail verstuurd. Het is ook terug te vinden op de webstek van Flanders Today, de wekelijks Engelstalige krant voor buitenlanders. De minister wil ook alle Vlamingen betrekken bij de promotie van Vlaanderen. Hij roept hen op om buitenlandse buren, vrienden, zakenrelaties en collegas de weg te wijzen naar deze informatiebronnen over Vlaanderen zodat die op een objectieve wijze kennis kunnen maken met Vlaanderen.

De minister acht de betrokkenheid van alle Vlamingen essentieel voor de promotie van Vlaanderen. Ieder individu is een ambassadeur. We zijn een reizend volkje en velen wonen en werken in het buitenland. Ook in Vlaanderen zelf heeft haast iedereen wel enkele internationale contacten. Dat is een van onze sterkste troeven om Vlaanderen internationaal beter bekend te maken, aldus Bourgeois. Met Flanders Today en het Engelstalige persoverzicht reik ik de nodige instrumenten aan. Iedereen kan helpen om buitenlanders attent te maken op de webstek www.flanderstoday.eu waar men zich gratis kan abonneren op zowel de krant als op het persoverzicht.

Bourgeois nieuwste initiatief, het Engelstalige persoverzicht, is in de eerste plaats bedoeld voor de buitenlandse correspondenten, ambassades en kaders. Maar hiernaast kan ook al wie in de Vlaamse pers geĂŻnteresseerd is, zich gratis inschrijven. In de voormiddag al krijgen de abonnees een vertaalde korte inhoud van de geselecteerde artikels. Rond 15u volgen de volledige artikels.

De selectie en vertaling van de Vlaamse krantenartikels voor het persoverzicht is in handen van het persagentschap Belga. Het overzicht is gericht op de politieke actualiteit en wil een objectief beeld geven van de dagelijkse Vlaamse politieke berichtgeving. Enkel de meest relevante en in het oog springende artikels worden geselecteerd. Commentaren en opinies worden enkel geselecteerd als ze voor de buitenlandse publieke opinie relevant zijn.

Geert Bourgeois ziet het dagelijkse persoverzicht als een aanvulling op Flanders Today, de gratis Engelstalige krant die buitenlanders in Vlaanderen wil informeren over alle aspecten van het leven in Vlaanderen. Flanders Today bestaat zowel in gedrukte (20.000 exemplaren) als elektronische vorm. Bij het magazine hoort ook de webstek www.flanderstoday.eu. Naast het geplande distributienetwerk van het magazine, ontvangen met de steun van VOKA sinds kort ook 450 bedrijven met buitenlandse werknemers het magazine. Er volgden al heel wat positieve reacties op het initiatief. Het mist zijn effect ook niet. Zo namen enkele buitenlandse correspondenten een artikel van Flanders Today over een Vlaams bedrijf over. Het bedrijf in kwestie kreeg plots bestellingen en voorstellen tot samenwerking uit China, Bulgarije en Hongarije.

Op die webstek kan iedereen zich gratis inschrijven voor, naargelang zijn voorkeur, de papieren (in Vlaanderen en omringende landen) of de elektronische versie van de krant. Ook inschrijven voor het gratis persoverzicht kan op deze webstek. Wie buitenlanders kent met interesse in politiek Vlaanderen kan die hier eveneens abonneren.

"Ik ben ervan overtuigd", aldus de minister, "dat Flanders Today, de bijhorende webstek en het dagelijks elektronisch persoverzicht elk op hun manier zullen bijdragen tot het ontstaan van een meer evenwichtige beeldvorming over Vlaanderen in het buitenland".

Auteur:
Geert Bourgeois
Vlaams minister van Buitenlands Beleid

Meer informatie:
Contactpersoon: Ben Weyts, woordvoerder minister Bourgeois Telefoon: 02/552 70 08
Fax: 02/552 70 01
E-post: persdienst.bourgeois@vlaanderen.be
Url: www.n-va.be