Staatsbosbeheer

[staatsbosbeheer_presenteert_de_nieuwe_ontwikkelingsvisie_oostvaarders plassen.gif]
uitnodiging voor de pers, 2 april 2008

De Oostvaardersplassen is een uniek natuurgebied in ons dichtbevolkte land, waarbij de natuur op eigen benen kan staan en een kwaliteit kan bereiken, waarvoor we eerder duizenden kilometers moesten reizen om die te ervaren. De Oostvaardersplassen is een gebied met een geschiedenis. Tot nu toe werd de Oostvaardersplassen beheerd vanuit een visie die hinkte op twee gedachten: een bepaalde toestand in het gebied moest gehandhaafd blijven, desnoods met kunstgrepen én de ontwikkeling van het natuurgebied op basis van natuurlijke processen moest doorgaan.

Na het advies van een internationale commissie heeft de minister van LNV aan Staatsbosbeheer gevraagd om een ecologische lange termijn visie op te stellen. De kern van deze nieuwe toekomstvisie voor de Oostvaardersplassen is dat wat er tot nu toe aan kwaliteit tot stand kwam en nog komt, de uitkomst was, is en zal zijn van natuurlijke processen.

U bent dinsdag 8 april van harte welkom in de Oostvaardersplassen, waarbij ecoloog Frans Vera de visie uitgebreid zal toelichten en boswachter Hans Breeveld u in de Oostvaardersplassen zal laten ervaren waarom dit een uniek gebied is en wat er gaat veranderen als de visie zal worden uitgevoerd.

Het programma is als volgt:
9.30 uur ontvangst met koffie en thee
9.45 uur welkom door Chris Kalden, directeur Staatsbosbeheer 9.50 uur toelichting op de ontwikkelingsvisie door Frans Vera, ecoloog Staatsbosbeheer
10.35 uur gelegenheid voor het stellen van vragen 10.45 uur excursie in de Oostvaardersplassen met boswachter Hans Breeveld
12.00 uur lunch
± 12.30 uur einde programma