FNV Bondgenoten

FNV Bondgenoten: Eindbod voor werkgevers openbaar vervoer

De onderhandelingen voor een nieuwe cao openbaar vervoer zijn vastgelopen. FNV Bondgenoten heeft de werkgevers een eindbod gedaan. Janny Koppens, bestuurder FNV Bondgenoten: "De werkgevers waren niet bereid om met een loonbod te komen. Dit zou de laatste onderhandelingsronde zijn. Wij kunnen niet verder als de werkgevers tijdens de onderhandelingen niet over loon willen praten."

In het eindbod eist FNV Bondgenoten een fatsoenlijke loonsverhoging van 3,5 procent structureel met een vloer, plus een half procent verhoging van de eindejaarsuitkering. Daarnaast wil de vakbond dat werknemers hun doorbetaalde pauze houden en ontziemaatregelen voor oudere werknemers blijven bestaan. "De werkgevers willen alleen maar bezuinigen. En dat terwijl het ontzettend goed met ze gaat. Als je de jaarcijfers van de verschillende maatschappijen bekijkt, hebben ze niks om over te klagen. In een rapport van het ministerie van Economische Zaken staat dat buschauffeurs in de afgelopen tien jaar tien procent in uurloon zijn achtergebleven bij andere werknemers. Toch beweren de werkgevers dat er geen geld is voor goede afspraken. Ik geloof daar niks van,"aldus Koppens.

Met het eindbod zijn de onderhandelingen afgelopen. Nu werkgevers niet akkoord gaan met het bod, start FNV Bondgenoten met ledenraadplegingen om mogelijk een actietraject in te gaan. Koppens: "We hopen natuurlijk dat het niet nodig is om actie te voeren en gewoon een goede cao kunnen afspreken. Maar als de werkgevers zich zo stug blijven opstellen, halen we de actiehesjes toch weer uit de kast."

De cao openbaar vervoer geldt voor circa 13.000 werknemers die werkzaam zijn bij Arriva, BBA/Veolia en Connexxion.
---