Partij van de Arbeid

PvdA-Voorlichting
Plein 2
Postbus 20018, 2500 EA Den Haag
Tel 070 - 318 2694/Fax 070 - 318 2800

Den Haag, 2 april 2008

PvdA eist snel onderzoek naar kortingen en bonussen apothekers

De PvdA dringt er in debat met minister Klink (VWS) vandaag opnieuw op aan om vaart te maken met het onderzoek naar bonussen en kortingen die apothekers ontvangen. Al in december 2007 verzochten PvdA, VVD en Groen Links de minister om een volledig onderzoek naar de aard en omvang van inkoopvoordelen in de farmacie. Voorzichtige schattingen laten zien dat apothekers afgelopen jaren honderden miljoenen euro per jaar aan kortingen en bonussen hebben ontvangen. Over 2008 gaat dat over nog eens bijna 300 miljoen euro. Dat is 20 euro per verzekerde. Het gevraagde onderzoek is nog altijd niet gestart.

"Als uit het onderzoek blijkt dat de inkoopvoordelen in 2008 inderdaad hoger zijn dan werd verwacht wil de PvdA dat de minister dit geld terughaalt en ten goede laat komen aan de premiebetalers", aldus PvdA-woordvoerder Eelke van der Veen. Maar ook voor de langere termijn is het onderzoek belangrijk. Van der Veen: "Zonder inzicht in de huidige inkoopvoordelen kunnen we geen maatregelen treffen om van die bonussen en kortingen af te komen. We willen naar een kostendekkend tarief . Ik wil een verbod op inkoopvoordelen vanaf 2009."

De discussie over de inkoopvoordelen van apotheekhoudenden speelt al vele jaren. Vanaf 2004 zijn 'geneesmiddelenconvenanten' tussen het ministerie van VWS en partijen afgesloten om kortingen en bonussen van apothekers te verminderen en de prijzen te verlagen. Die convenanten laten echter nog honderden miljoenen euro's aan bonusgeld liggen.

De PvdA vindt de inhoud van het door de minister gepresenteerde lange termijn geneesmiddelenbeleid teleurstellend. Van der Veen heeft de minister gevraagd vóór de zomer met een concreet plan van aanpak te komen.