European Union



Brussel, 2 april 2008

Openbaar debat: de impact van kunst en cultuur op de interculturele dialoog

Tijdens het tweede Brusselse debat in het kader van het Europees Jaar van de interculturele dialoog wordt woensdag gedebatteerd over kunst en cultuur. Het debat "Negotiating differences: A responsibility of artists and cultural institutions" is door de Europese Commissie samen met het Europees Forum voor Kunst en Erfgoed (EFKE) en de Europese Culturele Stichting (ECS) voorbereid. Het debat heeft plaats op 2 april om half zeven 's avonds in het Residentiepaleis in Brussel. Het wordt door Europees commissaris Ján Figel' ingeleid en Europarlementslid Claire Gibault neemt het slotwoord voor haar rekening.

Het tweede Brusselse debat gaat over kunst en cultuur en meer bepaald over het dynamische concept van identiteiten. Ján Figel', Europees commissaris voor Onderwijs, Opleiding, Cultuur en Jeugdzaken, zal samen met Europarlementslid Claire Gibault, Jette Sandahl, directeur van het Stadsmuseum in Kopenhagen, en de Nederlands-Turkse fotograaf Ahmet Polat met het publiek in debat treden.

Het debat heeft om half zeven 's avonds plaats in de Polakzaal van het Residentiepaleis (Wetstraat 155) en wordt geleid door Shada Islam, die senior programme executive bij het European Policy Centre (EPC) is en als journalist vanuit Brussel schrijft over immigratie, antidiscriminatie en het buitenlands en ontwikkelingsbeleid van de EU. Het debat wordt gevolgd door een receptie.

De genodigden vertegenwoordigen beide kanten van het creatieve spectrum. Enerzijds zal Jette Sandahl op basis van haar lange ervaring toelichten welke rol culturele instellingen spelen bij de bescherming en ontwikkeling van culturele en persoonlijke identiteiten. Ze zal het hebben over nieuwe denkwijzen nu culturele instellingen zich aanpassen aan de nieuwe verplichtingen van cultureel verscheiden samenlevingen. Anderzijds zal Ahmet Polat zijn visie op de artistieke benadering van de interculturele dialoog en het zoeken naar contacten tussen culturen uiteenzetten.

De reeks Brusselse debatten vormt de kern van het Europees Jaar op EU-niveau. Het eerste debat over migratie, immigratie en interculturele dialoog had op 5 maart plaats. Na het debat op 2 april volgen in 2008 nog vijf andere debatten over thema's zoals godsdiensten, talen, onderwijs, media en arbeid.

Het merendeel van de activiteiten in het kader van het Europees Jaar van de interculturele dialoog wordt in de lidstaten georganiseerd. De Europese Commissie steunt één project per lidstaat en zeven Europese topprojecten waarbij de meeste lidstaten betrokken zijn. U kan aan het debat deelnemen en via het Brussels Debate Forum op de officiële website van het Europees Jaar van de interculturele dialoog (http://www.dialogue2008.eu/) uw standpunten met anderen delen.