Ingezonden persbericht


Persbericht

Groesbeek, 3 maart 2008

Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 organiseert vanaf 4 april a.s. grande finale in het kader van Wereld Landmijnen Dag Helden en Heldinnen - over landmijnen en lef - 1940-2040'

Op 4 april 2008 is het Wereld Landmijnen Dag. Deze dag is door de Verenigde Naties (VN) in het leven geroepen als de 'internationale dag rond bewustwording en bestrijding van landmijnen'. Ter gelegenheid hiervan wordt de internationale gemeenschap opgeroepen om alle landmijnen de wereld uit te helpen. Het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1944-1945 organiseert van 4 t/m 6 april 2008 samen met Actiefonds Mijnen Ruimen een speciaal mijnenweekend dat bol staat van de activiteiten. Centraal staan de echte helden die hun leven er voor over hebben om de wereld veiliger en leefbaarder maken. Het mijnenweekend is de grande finale van de tentoonstelling 'Helden en heldinnen-over landmijnen en lef 1940-2040' met demonstraties, veiling van mijnvrije grond, vertoning van films, muziek en een prijsuitreiking door bekende kinderboekenschrijvers.

Waarom zou een TV-presentatrice op 29 jarige leeftijd haar baan opgeven en beginnen aan een opleiding voor het ruimen van explosieven? De Duitse Vera Bohle is nu één van de heldinnen die als mijnenruimster de wereld veiliger maakt. In het Nationaal Bevrijdingsmuseum 1940-1945 is tot en met 13 april a.s. een boeiende tentoonstelling te zien over Helden en Heldinnen. Over echte helden die hun leven er voor over hebben om de wereld veiliger en leefbaarder te maken. En deze helden kunnen het zich niet veroorloven om naast hun schoenen te gaan lopen, want bij de minste onvoorzichtigheid trappen ze zelf op een landmijn.

Wist u dat er ruim tachtig landen zijn waar landmijnen, clusterbommen, niet ontplofte munitie, wapen- en munitievoorraden een ernstig probleem vormen? Oorlogen in Azië, Afrika, Latijns-Amerika, op de Balkan en in de Caucasus eindigen met achterlating van oorlogsmaterieel dat nog jarenlang levensgevaarlijk blijft. Kinderen trappen op landmijnen, spelen met scherpe granaten, vruchtbare grond blijft onbruikbaar, mensen die zouden willen werken zitten in een rolstoel, de bodem is ernstig vervuild, toerisme zou ramptoerisme worden .. Gelukkig zijn er deskundige en moedige mensen die daar raad mee weten. Over deze helden gaat deze tentoonstelling.

Programma Mijnenweekend 4 t/m 6 april 2008
Kom naar de grande finale van de tentoonstelling 'Helden en heldinnen - over landmijnen en lef 1940-2040' in het Nationaal Bevrijdingsmuseum in Groesbeek. Het weekend biedt activiteiten voor jong en oud met demonstraties, veiling van mijnvrije grond, vertoning van films over mijnen, muziek en een prijsuitreiking door bekende kinderboekenschrijvers. Leerlingen zijn van plan hun tekeningen over de mijnenproblematiek aan te bieden aan de Minister voor Ontwikkelingssamenwerking, Bert Koenders. Kijk voor het actuele programma op www.bevrijdingsmuseum.nl. Bezoekadres museum: Wylerbaan 4, Groesbeek. Tel.: 024-3974404 Actiefonds Mijnen Ruimen is een Nederlands initiatief van vrijwilligers om geld in te zamelen voor het opruimen van landmijnen en ander oorlogstuig in voormalige oorlogsgebieden. Het fonds werd in 1966 opgericht onder de naam Anti Landmijn Stichting door een Nederlandse dame die ooit zelf haar broertje verloor die al spelend op een mijn uit de Tweede Wereld oorlog stapte. Het AMR helpt de burgerbevolking en financiert activiteiten die onmisbaar zijn, maar waar moeilijk geld voor te krijgen is. Dit betreft documentatie en verkenningswerk, aanschaf van materieel, lokale productie van beveiligde bulldozers en dergelijke. Het AMR heeft zo eerder projecten meegefinancierd in Afghanistan, Angola, Bosnië, Cambodja, Irak, Kosovo, Laos, Mozambique en Sri Lanka. Help ook alle landmijnen de wereld uit en stort uw donatie op giro 989911 t.n.v. Actiefonds Mijnen Ruimen, Nijmegen.

___________