Van Gogh Museum

Amsterdam, 2 april 2008

Presentatie Schatten uit de bibliotheek van het
Van Gogh Museum

Ter gelegenheid van het veertigjarig bestaan van de bibliotheek van het Van Gogh Museum en in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad, is de presentatie Schatten uit de bibliotheek van het Van Gogh Museum te zien. In het prentenkabinet van het Rietveldgebouw wordt een selectie 19de-eeuwse en vroeg 20ste-eeuwse bronnen zoals schildershandleidingen, tentoonstellingscatalogi, kunstkritieken en manifesten getoond uit deze vooraanstaande bibliotheekcollectie. De presentatie is te zien van 4 april tot en met 6 juli 2008.

Schatten uit de bibliotheek van het Van Gogh Museum belicht het belang van boeken en tijdschriften voor het kunstbedrijf in de 19de eeuw. Door nieuwe druktechnieken werd informatie zowel tekstueel als visueel eenvoudig reproduceerbaar en op grote schaal beschikbaar. Kunstenaars verwierven via gedrukte media naamsbekendheid, ze gebruikten diverse bronnen ter inspiratie en vergaarden kennis over de atelierpraktijk. Ook ontdekten ze het illustreren van boeken en tijdschriften als artistiek expressiemiddel. Daarbij werd in de 19de eeuw het publiek meer ontvankelijk voor kunst. Behalve openbaar toegankelijke kunsttentoonstellingen voorzagen ook boeken en tijdschriften over de beeldende kunst in die nieuwe behoefte. Deze publicaties creëerden een platform voor kunstenaars, kunstgenootschappen, handelaren en verzamelaars.

Activiteiten in het kader van Amsterdam Wereldboekenstad Op vrijdag 9 en 16 mei om 10 uur en 14 uur vindt een ontvangst plaats in de bibliotheek van het Van Gogh Museum met een inleiding op de bibliotheekcollectie, de documentatie en het kunsthistorisch onderzoek. De bibliotheek is gehuisvest op Museumplein 4 (naast het Van Gogh Museum) en de toegang is gratis. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via bibliotheek@vangoghmuseum.nl. Op 23 en 30 mei om 20 uur wordt een gratis rondleiding door de presentatie Schatten uit de bibliotheek van het Van Gogh Museum gegeven voor bezoekers van het Van Gogh Museum. Reserveren is niet nodig. Voor meer informatie zie www.vangoghmuseum.nl/vrijdagavond

---