Slotpresentaties cursus Schelpdierteelt Hogeschool Zeeland

03/04/2008 16:35

Hogeschool Zeeland

De schelpdiercultuur in Zeeland staat zwaar onder druk. De mechanische kokkelvisserij op de Waddenzee is al enige tijd niet meer mogelijk en nu lijkt ook, via de uitspraak van de Raad van State, het vissen op mosselzaad in de Waddenzee aan banden te zijn gelegd. Onder meer deze ontwikkelingen maken het noodzakelijk om naar nieuwe mogelijkheden uit te kijken. Bijvoorbeeld of er andere schelpdiersoorten dan de traditionele soorten zoals de mossel en oester gekweekt kunnen worden, wat de mogelijkheden zijn om schelpdieren binnendijks te kweken, of er op een andere manier in het uitgangsmateriaal (bijvoorbeeld mosselzaad) kan worden voorzien en wat we kunnen leren van schelpdierteelt in het buitenland aan de hand van praktische voorbeelden.

Met het oog op dit soort vragen is er in november een cursus schelpdierteelt op Hogeschool Zeeland gestart. De allereerste editie van deze cursus wordt vrijdagmiddag 4 april a.s. afgerond. De cursisten presenteren vanaf 12.15 uur hun gevalstudies over onderwerpen die variëren van 'mosselzaad teelt op land', 'platte oester kweek', 'schelpdierkweek in de Westerschelde', 'mosselkweek in Kroatië' tot 'maatschappelijke aspecten van schelpdierteelt'.

Tijdens een feestelijke afsluiting worden, aan het einde van de middag, de certificaten uitgereikt door Marten Wiersma, gedeputeerde Economische Zaken en Milieu van de Provincie Zeeland.

In de cursus (16 cursusdagen) hebben de 19 cursisten inzicht in de nieuwe ontwikkelingen gekregen en de uitdagingen en de kansen van de teelt van diverse schelpdiersoorten ontwikkeld. Naast het volgen van colleges, gastlezingen, practica en excursies hebben de cursisten zich thuis ook verder verdiept in de aspecten van een specifieke teelt waarover ze een presentatie zullen geven op de afsluitende cursusdag op 4 april.

De cursus schelpdierteelt, mede tot stand gekomen met een financiële bijdrage van de provincie Zeeland en het Productschap Vis, is opgezet door Hogeschool Zeeland in samenwerking met Wageningen IMARES en een groot aantal andere partners actief op het gebied van innovaties in de schelpdierteelt.

De cursisten hebben verschillende achtergronden, een aanzienlijk deel is al werkzaam in de schelpdiersector, andere cursisten zijn landbouwers die overwegen om gedeeltelijk de overstap naar binnendijkse kweek te maken. De cursisten toonden zich tevreden over de praktijkgerichtheid van de cursus, maar ook de veelzijdige en internationale invalshoeken van de cursus werden gewaardeerd.

Einde persbericht

Datum: vrijdagmiddag 4 april
Tijd: vanaf 12.15 uur
Plaats: lokaal A022 aan de Edisonweg 4 te Vlissingen

Het programma
12.15 - 12.30 uur: ontvangst in A022
12.30 - 14.00 uur: presentaties (ronde 1)
12.30 - 12.45 uur: platte oester kweek: Gerrie Dhooge en Albert Nieuwenhuize 12.45 - 13.00 uur: mosselkweek in Kroatie: Paul Clements Sparreboom, Arvid Evers 13.00 - 13.15 uur: schelpdierkweek in Westerschelde: Martijn de Bruijn 13.30 - 13.45 uur: mosselen uit de Noordzee: Danny Huyghebaert 13.45 - 14.00 uur: grow-out van mosselen binnendijks: Jan Prins, Adriaan Steketee 14.00 - 14.30 uur: pauze
14.30 - 15.30 uur: presentaties (ronde 2)
14.30 - 14.45 uur: maatschappelijk aspecten (acceptatie burgers) bij schelpdierteelt: Pleun Boone
14.45 - 15.00 uur: binnendijkse kweek van mosselen: Jan Schot en Ben Schot 15.00 - 15.15 uur: MZI zaad en/of algenkweek in Oosterschelde: Cees Otte en Marinus Padmos 15.15 - 15.30 uur: mosselzaad teelt op land: Bart Kik, Wout van den Berg, Herman Delst en Kees Hanse 15.30 - 16.00 uur: uitreiking getuigenschriften door de gedeputeerde van economische zaken en milieu de heer M.J. Wiersma (Provincie Zeeland). vanaf 16.00 uur: afsluitende borrel in lokaal 0.





http://www.hz.nl

http://www.hz.nl