Gemeente Eindhoven

Persbericht 28 maart 2008, no. 058

Uitreiking Koninklijke Onderscheiding

De heer dr. P.G.G. Gerlag, wonende Jennerlaan 16, 5644 DT te Eindhoven, is benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

De heer dr. P.G.G. Gerlag is sinds 1975 werkzaam als internist-nefroloog en sinds 1978 verbonden aan het St. Joseph Ziekenhuis te Eindhoven/Veldhoven, thans het Maxima Medisch Centrum (MMC) genaamd.
Hij staat bekend als een vakbekwaam internist-nefroloog, die optimale zorg geeft aan zijn patiënten.
Onder zijn leiding zijn in Eindhoven en Veldhoven goed georganiseerde afdelingen gerealiseerd voor nierziekten (de afdeling nierziekten en de afdeling kunstnierbehandeling), die vooruitstrevende behandelingen van nierziekten toepassen en daarmee een aanzienlijke bijdrage hebben geleverd aan de constante verbetering van kwaliteit van leven en de overleving van patiënten met een chronisch nierziekte in de regio Zuidoost-Brabant.
Van 1986 tot 1999 was de heer Gerlag tevens hoofdopleider van de afdeling Interne Geneeskunde en heeft als zodanig veel arts-assistenten tot medisch specialisten Interne Geneeskunde opgeleid, waarbij hij met name aandacht had voor de kwaliteit van de opleiding.
Hij is een erkend opleider en heeft als zodanig bijzonder bijgedragen aan de landelijke naam en bekendheid van het ziekenhuis. Een meer dan gemiddeld aantal assistenten in opleiding in zijn ziekenhuis heeft gekozen voor de nefrologie vanwege zijn voorbeeldfunctie.
Ook heeft hij steeds wetenschappelijk onderzoek verricht wat niet gebruikelijk is in een niet-academisch ziekenhuis. Hij heeft ruim 70 publicaties op zijn naam staan in internationale vaktijdschriften. Daarnaast heeft hij meerdere beroepsgerelateerde functies ontplooid. Van 1977 tot 1979 was hij opleider voor Dialyse Verpleegkundigen en examinator voor de cursus in Eindhoven
Van 1979 tot 1982 was hij vice-voorzitter van de Medische Staf. Van 1982 tot 1987 was hij penningmeester en bestuurslid van de Nederlandse Intenisten Vereniging (NIV)
Van 1988 tot 1991 was hij bestuurslid van de Nederlandse Vereniging voor Nefrologie (NVVN)
Van 1988 tot 1991 was hij secretaris van de Dialyse groep Nederland, een vereniging van internist-nefrologen die de verantwoordelijkheid droeg voor de organisatie van de chronische dialysebehandeling in Nederland , inmiddels opgegaan in de Nederlandse Federatie voor Nefrologie).
De doelstellingen waren onder meer het voorkomen van dialysefaciliteiten (zodat elke patiënt met eindstadium nierfalen met dialyse behandeld kon worden en een verbetering van de kwaliteit van de behandeling.
Hij heeft zich bijzonder ingezet voor de plaatsbepaling van peritoneale dialyse in het totaal van de niervervangende behandeling, de vergoeding voor de medische inzet hierbij en de eisen die aan de organisatie en inrichting van dialyseafdelingen moeten worden gesteld. Met name dit onderwerp heeft dankzij zijn inspanningen geleid tot een rapport van het College van Ziekenhuisvoorzieningen en is jarenlang de leidraad geweest voor de ontwikkeling van de dialyse in Nederland. Van 1989 tot 1999 was hij lid van het Consilium Medicinale Internae (Interne Geneeskunde). Als zodanig participeerde hij in vele visitaties van andere opleidingsklinieken.
Van 1989 tot 1997 was hij lid van de commissie Basisonderwijs Interne Geneeskunde
Van 1989 tot 2001 was hij organisator van de Nascholingscursus Workshop Nefrologie (dit in samenwerking met het Academisch Ziekenhuis in Nijmegen)
Van 1993 tot 1997 was hij lid van de Transplantatie Adviescommissie van de Nierstichting
Van 1994 tot 1999 was hij plaatsvervangend lid van de Specialisten Registratie Commissie (vanuit het Concilium Interne Geneeskunde) Van 1994 tot 2002 was hij lid van de adviescommissie Erkenning en Registratie Aandachtsgebied (AERA) Nefrologie, die de registratie en opleiding in de nefrologie superviseert.
Als zodanig heeft hij zich ingezet voor de kwaliteit van de opleiding, onder meer door de 5-jaarlijkse visitaties van de universitaire nefrologische opleidingsklinieken in Nederland
De heer Gerlag was vertegenwoordiger voor meerdere commissies in het St. Joseph Ziekenhuis, thans Maxima Medisch Centrum, Hij was ook verzorger van de scholing voor Huisartsen (in de directe omgeving) met als aandachtsgebied de nefrologie/dialyse. Tevens was hij vrijwilliger bij de Nierstichting. Hij zette zich in voor het mogelijk maken van vakanties voor dialysepatiënten, die hij ook tijdens deze periode begeleidde.
Bovendien was hij vrijwilliger bij âVrienden van de Nierstichting, afdeling Zuidâ.
Hij verzorgde gedurende vele jaren een symposium waar onder andere de collectanten van de Nierstichting in het zonnetje werden gezet. Ook organiseerde hij symposia voor dialysepatiënten. Tevens was hij auteur van een boek voor de opleiding van arts-assistenten, dat binnen de Nederlandse Internisten Vereniging bekend staat als âhet handboek voor de opleiding van internistenâ.

Mw. drs. M.C.T. Fiers, loco-burgemeester van de gemeente Eindhoven, zal op 28 maart 2008 om 16.15 uur een Koninklijke onderscheiding aan de heer dr.P.G.G. Gerlag uitreiken.
Deze uitreiking zal plaatsvinden in het Maxima Medisch Centrum te Veldhoven, tijdens het symposium met als thema Dialyse, dat ter gelegenheid van zijn afscheid zal plaatsvinden.