Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

2070816450

Vragen van de leden Besselink en Dijsselbloem (beiden PvdA) aan de ministers van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en voor Wonen, Wijken en Integratie over de financiering van het internationale instituut voor islamstudies in de moderne wereld (ISIM). (Ingezonden 3 april 2008)


1
Ben u op de hoogte van de beëindiging van de financiering van het ISIM, het internationale instituut voor islamstudies in de moderne wereld?


2
Kunt u een nadere toelichting geven op de achtergronden van de beëindiging van deze subsidie?


3
Deelt u de opvatting dat het ISIM een belangrijk instituut is dat veel relevante en inzichtelijke studies heeft verricht naar de rol en maatschappelijke positie van de islam in Nederland en wereldwijd en daarvoor een uitmuntende evaluatie van de QANU-evaluatie 1) van februari 2008 heeft ontvangen? Deelt u de mening dat juist in de context van de huidige discussie over de islam het van essentieel belang is dat er objectieve feitelijke informatie beschikbaar is?


4
Hoe beoordeelt u dan het voornemen van enkele van deze universiteiten om de "universiteit- overstijgende' samenwerking met betrekking tot dit belangrijke thema te beëindigen?


5
Deelt u de opvatting dat structurele inter-universitaire samenwerking door de vier betrokken universiteiten met betrekking tot het werkterrein van het ISIM op dit moment ontbreekt?


6
Vindt u de inter-universitaire samenwerking een voorwaarde voor de voorzetting van het ISIM?


7
Welke mogelijkheden ziet u voor voortzetting van financiering van het ISIM om dit belangrijke en goed functionerende advies- en wetenschapsorgaan in stand te houden?


1) QANU: Quality Assurance Netherlands Universities