Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2070816500

Vragen van de leden Ulenbelt, Jasper van Dijk en Leijten (allen SP) aan de ministers van Sociale Zaken en Werkgelegenheid en van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, mw. Van Bijsterveldt-Vliegenthart, over de vergoedingen voor stagiairs. (Ingezonden 3 april 2008)


1
Wat is uw mening over het bericht "Stagiairs verdienen 1,55 euro per uur" 1)


2
Bent u van mening dat het opdoen van praktijkervaring een belangrijk onderdeel vormt van de opleiding, zeker als het gaat om de aansluiting van de studie op de praktijk? Zo ja, hoe gaat u bevorderen dat voor geleverd werk een hogere vergoeding wordt gegeven? Zo neen, kunt u uw antwoord toelichten?


3
Hoe oordeelt u over de 40 procent van de respondenten die aangeeft dat de hoogte van de stagevergoeding het prestatievermogen van de stagiair beïnvloedt?


4
Is de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van mening dat studenten in de situatie van leendwang komen als zij tijdens een stage niet of onvoldoende vergoeding ontvangen? Zo ja, hoe oordeelt u over de situatie dat een student geen keuze heeft om niet te lenen? Zo neen, welke alternatieven heeft de student in uw optiek om onder het lenen uit te komen?


5
Deelt de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid de suggestie dat studenten een belangrijke rol spelen om de arbeidsmarktkrapte op te vangen? Zo ja, hoe oordeelt u dan over de uitblijvende navenante vergoeding? Zo neen, sluit u uit dat banen opgevuld worden door stagiairs?


6
Is de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid bereid om striktere afspraken te maken met het bedrijfsleven over een percentage aan stagevergoeding van het CAO-loon in een bepaalde sector? Zo ja, kunt u de Kamer over uw afspraken informeren? Zo neen, wat gaat u doen om te bevorderen dat studenten een eerlijker vergoeding ontvangen voor de werkzaamheden tijdens de stage?


7
Kan de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid uiteenzetten wat het stagebeleid is van de overheid? Ontvangen stagiairs bij de overheid vergoedingen? Zo ja, hoe hoog zijn de vergoedingen en hoe verhouden deze zich tot het bedrijfsleven? Zo neen, waarom niet?


1)
http://www.overgeld.nl/rubriek/consument/3685391/_Stagiairs_verdienen_1_55_euro_per_uu r__.html