VCA Examenbank begroet 500.000ste kandidaat

04/04/2008 10:29

ECABO

Het gaat goed met de VCA Examenbank. De 500.000ste kandidaat deed onlangs examen voor een felbegeerd VCA-diploma. Fred Diepeveen, projectleider van de examenbank en werkzaam bij Kenniscentrum beroepsonderwijs bedrijfsleven ECABO: "Dat het zo hard zou gaan, hadden we vier jaar geleden bij de start niet gedacht. Terecht is veiligheid voor veel bedrijven een topprioriteit. Het is stimulerend om daaraan een steentje bij te mogen dragen."

Petrochemische industrie
Steeds meer opdrachtgevers stellen het diploma Veiligheid, gezondheid en milieu Checklist Aannemers (VCA) verplicht om het aantal ongelukken op gevaarlijke werkplekken te verminderen. Daarmee leggen ze aannemers veiligheidseisen op die verder gaan dan de wettelijke eisen. Diepeveen: "VCA is een groot succes. Ooit is het ontstaan in de petrochemische industrie om het aantal ongelukken op de werkplek terug te dringen Nu volgen ook takken als bouwend Nederland en installateurs. Het is bijna een automatisme om alleen VCA-gecertificeerde bedrijven, en dus VCA-gediplomeerd personeel in te schakelen."

Dat VCA werkt, blijkt uit de cijfers. Bij alle VCA-bedrijven is het aantal ongevallen tussen '98 en '03 afgenomen van 18,9% naar 10,2% een vermindering van 44%. Het succes kent ook een keerzijde. "Omdat het zo'n gewild papiertje is, zijn er ook vervalsingen in omloop. Gelukkig komt daar wel een einde aan. Iedereen die na 1 januari 2004 een diploma heeft gehaald, wordt geregistreerd bij het Centraal Diploma Register. Voor ons dus beter te controleren", aldus Diepeveen.

EU-talen
De VCA Examenbank ontwikkelt examens voor drie diploma's: Basisveiligheid VCA (met ook een groene variant, voor onder meer hoveniers), Veiligheid voor Operationeel Leidinggevenden en het diploma Veiligheid voor Intercedenten en Leidinggevenden. Diepeveen: "Wij onderhouden niet alleen de Nederlandse examenbank, maar ook de Engelse, Franse, Poolse, Duitse en Portugese. Daarnaast kunnen examencentra examens in alle officiële EU-talen opvragen."

In totaal kent de VCA Examenbank 3.440 vragen, verdeeld over verschillende kwalificaties. De vragen worden door externe deskundigen aangeleverd, waarna bij ECABO een technische en taalkundige beoordeling plaatsvindt voordat ze op een beveiligde site worden geplaatst. De examencentra die de examens daadwerkelijk afnemen, kunnen op deze site terecht. Diepeveen: "In de oude situatie moesten examencentra zelf hun vragen bedenken. Onze inzet levert een financieel voordeel op en er zijn er geen kwaliteitsverschillen meer tussen examens. Dat is wel zo eerlijk."

Kwaliteit
Naast het leveren van de examenvragen, houdt de VCA Examenbank ook toezicht op de kwaliteit van deze centra. De VCA Examenbank voert de taken uit in opdracht van de Stichting Samenwerken voor Veiligheid (SSVV).





http://www.vcaexamenbank.nl