StemWijzer actief bij verkiezingen in Londen

04/04/2008 10:30

Instituut voor Publiek en Politiek

Na Duitsland (2002), Zwitserland (2003), Bulgarije (2005) en Frankrijk (2007) is de StemWijzer nu ook in Groot-Brittannië ingezet. Aanleiding zijn de Londense verkiezingen voor de burgemeester (Mayor) en voor de gemeenteraad (Assembly). Deze verkiezingen worden op 1 mei a.s. gehouden. De StemWijzer, die in Groot-Brittannië "VoteMatch" heet, is vandaag online gegaan op www.votematch.co.uk

De VoteMatch London is een echte Grote-Stads-StemWijzer. Zo gaan de stellingen over onderwerpen als huisvesting, openbaar vervoer, milieu en migratie. Daarnaast is er aandacht voor specifiek Londense discussies, zoals de 'congestion charge', de belasting om het verkeer in de City te ontlasten, de speciale bevoegdheden voor de politie en de Olympische Spelen die in 2012 in Londen worden gehouden.

Unlock Democracy, de in Londen gevestigde onafhankelijke onpartijdige organisatie die democratische vernieuwing in het Verenigd Koninkrijk nastreeft, ziet in de eerste VoteMatch London een goed experiment. Bij succes in Londen zal de VoteMatch ook ingezet worden bij de Europese verkiezingen van 2009 en de nationale verkiezingen die tussen mei 2009 en mei 2010 moeten plaats vinden.

VoteMatch London is een initiatief van het Instituut voor Publiek en Politiek (IPP).