Gemeente Langedijk


4 april 2008

Burgemeester Cornelisse ontvangt boek uit handen van de heer D. Barten

Dick Barten uit Noord-Scharwoude heeft op 27 maart een 1e exemplaar van zijn boek `Orgels en organisten in de Langedijker dorpen 1790-2007' aangeboden aan burgemeester Cornelisse.

De heer Barten heeft zijn boek geschreven na jaren onderzoek naar de geschiedenis van de Langedijker orgels en organisten.Muziek is zijn hobby en hij is al meer dan 50 jaar organist. Na zijn pensionering is de heer Barten muziekwetenschappen gaan studeren om op zijn 70e doctorandus te worden. Hij heeft tijdens zijn studio een doctoraalscriptie geschreven over het Muziekleven in de Langedijker dorpen. Ook de kerkmuziek maakte een deel uit van zijn scriptie, maar het onderzoek was beperkt. En dus was verder onderzoek nodig om de geschiedenis van de Langedijker orgels en organisten te beschrijven.

Het boek gaat over de orgels, de organisten en de orgelbouw in Langedijk. Ook de financiële zijde van de orgelbouw en de honoraria van de bespelers in de jaren voor de 2e Wereldoorlog worden belicht.

Er is aanvullend onderzoek gedaan bij collega-organisten in Langedijk, bedrijfsarchieven van orgelbouwers en andere informanten. Een volledig overzicht is niet mogelijk door het ontbreken van sommige archiefstukken.

Dick Barten heeft burgemeester Cornelisse van gemeente Langedijk het
1e exemplaar van zijn boek gegeven, om aandacht te vragen voor de 6 monumentale orgels in gemeente Langedijk en de geschiedenis. Burgemeester Cornelisse aanvaardde het boek in dank en zal het boek zeker lezen en aanbevelen bij de leden van het College van B & W van gemeente Langedijk.

Het boek is uitgegeven door de Dick Barten orgelstichting die werd opgericht in 1991. De stichting heeft als doel de bevordering van de orgelcultuur in Noord-Holland, waaronder ook valt het verstrekken van subsidies voor onderhoud van historische orgels in kleinere kerken.

Indien u graag een exemplaar van het boek wilt ontvangen, neem dan contact op met de auteur Dick Barten op telefoonnummer 0226-312410. Een vrijwillige bijdrage aan de orgelstichting wordt op prijs gesteld.

Het boek is opgedragen aan alle Langedijker organisten - de actieve, die iedere zondag weer op de orgelbank zitten - en de overledenen, als een nagedachtenis aan hun inzet voor de begeleiding van de gemeentezang, die zij zo vele jaren hebben verricht.