Ministerie van Buitenlandse Zaken

Nederland betreurt veroordeling Chinese mensenrechtenactivist

04 apr 2008 | Nederland betreurt de veroordeling van de Chinese dissident Hu Jia tot een gevangenisstraf van 3,5 jaar. Dat laat minister Verhagen vanaf de NAVO-top in Boekarest weten. Mensenrechtenactivist Jia werd gisteren in China veroordeeld voor het ondermijnen van de staat.
Jia met vrouw en mensenrechtenactivist Jingyan Zeng en dochter Qianci Jia met vrouw en dochter
in januari. Foto: H.H.

"Ik heb China al eerder opgeroepen Hu Jia vrij te laten, ik wil die oproep graag herhalen", aldus Verhagen (Buitenlandse Zaken). "Ik leef mee met de familie van Jia en in het bijzonder met zijn echtgenote, die met haar pasgeboren kind nog steeds onder huisarrest staat." De veroordeling van Jia past in het beeld dat Amnesty International eerder deze week schetste van de situatie in China. Volgens de mensenrechtenorganisatie is sprake toenemende repressie van mensenrechtenverdedigers en journalisten.

Nederland heeft China al vaker gewezen op het feit dat het land de komende tijd extra in de schijnwerpers staat door de Olympische Spelen. Het beeld van China in de rest van de wereld zal niet positiever worden door het houden van de Spelen, als tegelijkertijd mensenrechtenactivisten worden opgepakt en veroordeeld, en de mensenrechten worden geschonden.

Nederland en de Europese Unie hebben bij herhaling aandacht gevraagd voor de situatie van mensenrechtenverdedigers in het algemeen, en die van Jia in het bijzonder. Zowel Nederland als de Europese Unie zullen de veroordeling van Jia en andere mensenrechtenverdedigers aan de orde stellen in de contacten met Chinese autoriteiten.
* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl