Gemeente Gouda


Archeologen vinden skeletmateriaal op Bolwerk (4-4-2008)

Op het Bolwerk aan de rand van de Goudse binnenstad hebben archeologen gisteren skeletmateriaal van zeker drie personen aangetroffen. Ook vonden ze restanten van een houten grafkist. De skeletten zijn inmiddels geborgen en worden door een specialist onderzocht.

Hoge ligging
Het skeletmateriaal is gevonden op anderhalve meter onder maaiveld. Door deze relatief hoge ligging lijkt het niet waarschijnlijk dat het gaat om nonnen van het klooster Sinte Marie op te Gouwe. Dit klooster heeft vanaf de 15e eeuw op het Bolwerk gestaan.

Volgens stadsarcheoloog Maarten Groenendijk gaat het bij de skeletten mogelijk om bewoners van het Proveniershuis dat sinds begin 18e eeuw op het Bolwerk stond. Nader onderzoek zal licht moeten werpen op de ouderdom van de vondst en het geslacht en de leeftijd van de begraven Gouwenaren. Het is nog niet bekend wanneer deze informatie ter beschikking is.

Spannend proces

Wethouder Arnout Menkveld reageert verheugd: "Archeologie is een spannend proces. We hadden bij de start van de afgraving een aantal weken geleden al aanwijzingen dat er op deze historische locatie veel te vinden zou zijn. Dit wordt nu al bevestigd met deze eerste vondst. Ik hoop natuurlijk dat we nog veel meer historisch materiaal vinden, waarmee we meer te weten komen over de manier van leven van Gouwenaren de afgelopen eeuwen."

Om iedereen een goed zicht te bieden op de archeologische opgraving is in opdracht van de gemeente een tribune gebouwd, die op woensdag 9 april officieel wordt geopend. De tribune is nu al toegankelijk en open als de archeologen overdag aan het werk zijn. Hij blijft staan tot medio juli.