Ministerie van Defensie

04-04-2008 10:50

VAN MIDDELKOOP TEVREDEN OVER NAVO-TOP

President van de Verenigde Staten George W. Bush en minister-president Jan Peter Balkenende tijdens de NAVO-top in Boekarest - Foto: NAVO

De NAVO-landen zijn gisteren in Boekarest een nieuwe gecoördineerde aanpak in Afghanistan overeengekomen. Om de problemen in het land het hoofd te bieden gaat het bondgenootschap nauwer samenwerken met de Verenigde Naties, de Europese Unie en de Afghaanse overheid.

Minister Eimert van Middelkoop toonde zich gisteren zeer tevreden over de saamhorigheid binnen de NAVO. Er ontstaat volgens hem nu langzamerhand een stabiele situatie. âDe gezamenlijke benadering van Afghanistan waarbinnen de NAVO samenwerkt met andere internationale organisaties als de VN, de EU en de Wereldbank, is echt aan het groeienâ, aldus de minister.

Premier Jan Peter Balkenende gaf aan blij te zijn dat in het nieuwe visiedocument de strategie van defensie, diplomatie en ontwikkelingssamenwerking is overgenomen. "We moeten het draagvlak onder de Afghaanse bevolking voor de Taliban wegnemen. We moeten de Afghanen een perspectief bieden via meer onderwijs en betere gezondheidszorg", zo zei hij.

Gerelateerde links:
NAVO-top in Boekarest
Afghanistan op agenda NAVO-top