Dienstenbond CNV

Nieuws

4 april 2008

'Leven we om te werken of werken we om te leven?'

Dit vraagt CNV-bestuurder Geert B. Rijzinga zich af bij de pogingen van VVD, D66 en de Raad Nederlandse Detailhandel om de belemmeringen voor meer koopzondagen weg te nemen. Rijzinga wijst in een artikel, dat in het Brabants Dagblad verschijnt, op de toenemende waardering voor de zondag als rustpunt in een al behoorlijk doorgedraaide 24-uurs economie.

Geert B. Rijzinga, bestuurder CNV-Handel

Mark Rutte, juist nu belust op profilering, trekt er het land voor in. En die andere voorman en vrije democraat, Alexander Pechtold, trekt op dit punt met `m op. Weg met alle belemmeringen voor meer koopzondagen luidt het parool. Natuurlijk gesuppord door de Raad Nederlandse Detailhandel en een MKB Nederland in het spagaat. Want waar het grootwinkelbedrijf profiteert, is de kleine middenstander weer de klos. En de aanleiding? Het Kabinet Balkenende die de regelgeving rond de winkeltijdenwet serieus neemt en netjes wil gaan uitvoeren. En CNV maar denken dat nu juist de liberalen zo sterk hechten aan de handhaving van de wet. Nota bene een wet die tot stand kwam onder een regering met deelname van de...VVD.

Wat is er aan de hand? In 1996 is de Winkelsluitingswet uit 1976 vervangen door de Winkeltijdenwet, met uitgebreide openingstijden tussen 06.00 uur 's ochtends en 22.00 uur `s avonds. Daarnaast kan een gemeenteraad ten hoogste 12 (koop)zon- en feestdagen aanwijzen. Tot zover helder. Verwarring sticht de zogeheten bepaling toeristisch regime. Op basis hiervan kan een gemeente extra koopzondagen toewijzen. De regeling is echter zo onduidelijk, dat bij wijze van spreken elke gemeente die een bus toeristen ontvangt op zondag, kan bepalen dat de winkels maar open moeten. Dat heeft inmiddels geleid tot een waslijst aan steden in Nederland die veel meer dan de voorgeschreven 12 koopzondagen organiseren. Wat nu het kabinet volgens het regeerakkoord wil, is de bepaling toeristisch regime verhelderen om misbruik op grote schaal, zoals nu gebeurt, te voorkomen.

Kun je nog redeneren dat het grote publiek zo graag alle zondagen tot koopzondag wil verklaren en dat het Kabinet op dit punt zijn wetgeving dus wat minder serieus moet nemen. Dan wordt de tijdgeest door Rutte en consorten toch wel heel slecht begrepen. Uit allerlei onderzoek komt juist het beeld naar voren dat mensen steeds meer een rustpunt in de week waarderen in onze toch al behoorlijk doorgedraaide 24-uurs economie. Even echt de tijd voor het gezin, vrienden en familie. Een mindset die heus niet alleen meer is voorbehouden aan onze traditionele achterban, die vanuit religieuze motieven kiest voor zondagsrust. Spiritualiteit en gemeenschapszin leven sterk en dat vertaalt zich een (her)waardering voor zondag als rustdag.

En hebben de ca. 650.000 werknemers in de winkels dan minder recht op deelname aan die collectieve rustdag? Want de praktijk is veelal toch dat zij onder druk worden gezet door hun werkgever om op zondag acte de présence te geven. CNV Dienstenbond vindt in ieder geval van niet en moedigt het Kabinet aan de Winkeltijdenwet te respecteren en onduidelijkheden uit de weg te ruimen. Tot slot raakt het respecteren van een wekelijkse collectieve rustdag op zondag ook een hamvraag die een breed publiek in Nederland zich reeds gesteld en beantwoord heeft: Leven we nu met z'n allen om te werken of werken we om te leven? Nu Rutte en zijn volgelingen nog.

Geert B. Rijzinga,
Bestuurder CNV Dienstenbond