Gemeente Deventer

Deventer Duurzaam'

Gemeente Deventer op manifestatie `ontmoet Deventer Duurzaam'

Duurzaamheid. De een trekt zijn schouders erbij op, een ander schroeft zo nu en dan een spaarlamp in de fitting en sommigen richten hun hele leven ernaar in. Om het bewustzijn rond duurzaamheid te vergroten onder een breed Deventer publiek, organiseert de stichting Eigentijdse Verbindingen op vrijdag 4 april de manifestatie `Ontmoet Deventer Duurzaam'.

Ook de gemeente Deventer laat zien hoe zij bezig is met het thema duurzaamheid. Onder andere de wethouders Gerrit Berkelder en Andries van den Berg zijn in de Lebuïnuskerk aanwezig om over duurzaamheid te praten. Tijdens de manifestatie is om 14:00 een videoboodschap van burgemeester Heidema te zien.

Afval Apart
Het inkrimpen van de vuilnishoop en het hergebruik van afval stimuleren, daar zet de gemeente Deventer zich de komende jaren voor in. Zij doet dat samen met Cambio, Circulus, Sallcon en De Ulebelt in het project Afval Apart. Op 4 april om 12:15 ondertekent wethouder Berkelder op bijzondere wijze een convenant met de samenwerkende partijen.

Duurzame economie opbouwen
Wethouder Andries van den Berg staat van 14:00 tot 15:30 aan een statafel met Joop Reijntjes (directeur Nefit) en gemeentelijke accountmanager Jack Windt en nodigt bezoekers uit om te brainstormen of te discussiëren over de (verdere) mogelijkheden om in Deventer een duurzame economie op te bouwen. Een economie die o toekomstbestendig is

* geen of zo weinig mogelijk grondstoffen verbruikt
* geen of zo weinig mogelijk afval produceert
* aan slim hergebruik doet, met meerwaardeleidt tot hoogwaardige werkgelegenheid, slimme netwerken, productieprocessen, grondgebruik en bereikbaarheid

* gericht is op voortdurende innovatie op het voorgaande
* leuk is om in/voor te werken.

Klimaatplan
Deventer klimaatneutraal. Dat is het doel waar de gemeente Deventer de komende decennia naartoe werkt. Als aanzet wordt dit jaar een klimaatplan als onderdeel van een brede milieubeleidsplan opgesteld. Daarin staan diverse maatregelen die bijvoorbeeld de uitstoot van broeikasgassen moeten verminderen. De gemeente vraagt op 4 april de bezoekers mee te denken over het klimaatprobleem. De meest bruikbare ideeën worden in het plan opgenomen.
Wethouder Gerrit Berkelder wil graag met de bezoekers praten over de mogelijkheden die zij zien om Deventer het doel klimaatneutraal te laten bereiken. Hij is hiervoor de gehele middag in een speciale klimaatstand in de Lebuïnuskerk aanwezig.

Visie 2030
Het jaar 2030 lijkt nog heel ver weg. Toch is het belangrijk om nu al in te schatten hoe het leven in Deventer zich de komende decennia gaat ontwikkelen. Daarom wil het college van burgemeester en wethouders een toekomstvisie 2030 opstellen. Een visie die alleen tot stand komt door brede betrokkenheid van de gehele Deventer samenleving: inwoners, bedrijven, instellingen, verenigingen. Op 4 april kunnen bezoekers aangeven welke toekomstbeelden zij hebben bij het Deventer van 2030?

Publicatiedatum: 4-4-2008
Lebuïnuskerk

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 4 april 2008