Gemeente Venray


04 april 2008

Gemeente evalueert jeugdbeleid

Er is veel werk verzet, maar er moet ook nog het nodige gebeuren. Dit is de algemene conclusie uit de evaluatie van het jeugdbeleid in Venray over 2007. De uitkomsten van de evaluatie zijn deze week gepresenteerd aan het college van B en W.

Om de ontwikkelingen te stimuleren heeft de gemeente Venray in 2007 bewust gekozen voor een pragmatische aanpak. Er is snel ingespeeld op nieuwe ontwikkelingen en op voornemens die er lagen. Voorbeelden zijn het straathoekwerk, de oprichting en inrichting van een tijdelijke jongerenaccommodatie in 't Podium, het jongerenwerk binnen deze jongerenaccommodatie, ondersteunende zorg binnen het onderwijs en de jongerenwebsite Loqal die jongeren zelf hebben opgezet met ondersteuning van de gemeente. Ook het initiatief `Mijn idee is geld waard' bleek erg succesvol, zo blijkt onder andere uit de positieve reacties van jongeren zelf. Vooral de jongerenaccommodatie 't Podium heeft in 2007 veel inzet gevergd, en vraagt nog steeds nadrukkelijk de aandacht.

"Door de pragmatische aanpak hebben we in 2007 samen met jongeren en partners binnen Venray veel kunnen bereiken," aldus wethouder Mathieu emonts. "Er zijn echter ook zaken blijven liggen. Deze zaken zullen we dit jaar nog voortvarend oppakken." In 2008 staan onder andere zorgondersteuning en onderwijs, maatschappelijke stages en de lokale jeugdagenda op de planning. Daarnaast geeft de gemeente prioriteit aan de start van het realisatietraject jongerenaccommodaties. Dit thema is van groot belang aangezien de huidige accommodatie in 't Podium slechts als tijdelijke voorziening is aangemerkt voor de duur van vijf jaar. Dat betekent dat er in samenspraak met jongeren eind 2011 een structurele jongerenaccommodatie in Venray moet bestaan. Voor 1 juli 2008 zal er een plan van aanpak opgesteld worden.

De gemeente Venray heeft het jeugdbeleid in twee fasen opgepakt en in versnelling gebracht. Allereerst vanuit het beleidskader "Venray prikkelt jongeren" (2006), gevolgd door de uitvoeringsnota "samenhang en samenwerking in jeugdbeleid" (2006). Beide nota's liggen aan de basis van het huidige jeugdbeleid, waar pragmatisch handelen de voorkeur geniet.