Gemeente Deventer

De brandweer komt naar je toe in april!

"Meer Rood op straat"

Naast het blussen van branden, adviseert en controleert de brandweer op brandveiligheid. Zo probeert de brandweer brand te voorkomen, want dat is beter dan blussen. Deze maand doet de brandweer dat op een bijzondere manier. Herkenbaar door uniform en brandweerauto, trekt zij met een team specialisten eropuit. Begin april wordt het Handelspark de Weteringen onder de loep genomen en in de tweede helft van april gaat het team van de brandweer woonwijk Steinvoorde bezoeken.

De brandweer gaat letterlijk de straat op omdat zij meer in contact wil komen met ondernemers en inwoners van de gemeente. Door direct contact kunnen vragen over brandpreventie gelijk worden beantwoord. Naast het adviseren over brandveiligheid, wordt er een risicoanalyse gemaakt van alle bedrijven, instellingen en woningen in de wijk. Zo wordt er gekeken naar bereikbaarheid, de dichtstbijzijnde bluswatervoorziening en de bouwkundige staat van het gebouw.

Schade beperken
Door vooraf de risico's te inventariseren, is de brandweer beter in staat om veilig, efficiënt en effectief haar werk te doen. Zo kan de schade beperkt worden. Het is voor de brandweerlieden belangrijk dat zij veilig een brand kunnen blussen. De controles worden uitgevoerd door brandweerlieden, gespecialiseerd op het gebied van brandpreventie, die normaal gesproken in de kazerne stand-by staan om uit te rukken met de tweede brandautospuit. Zo wordt effectiever gebruik gemaakt van de inzet van personeel.

Slimme database
"Meer Rood op straat" draagt bij aan een effectievere aanpak, waardoor alle schakels van de veiligheidsketen beter in beeld worden gebracht. Elk object krijgt een eigen beschrijving, waarin de mate van brandveiligheid staat, inclusief de risico's van een gebouw en hoe het pand gebruik wordt. Ook wordt er een omschrijving van het gebied gemaakt.

Dit gebiedsplan geeft de bereikbaarheid, de logistieke routes en de aanwezige bluswaterwinplaatsten weer. Ook eventuele risico's van de nabije omgeving worden in het gebiedsplan verwerkt. Zo wordt een actuele en slimme database aangelegd, die snel geraadpleegd kan worden wanneer er een brandmelding is.

Gebruikers van gebouwen van bedrijventerrein De Weteringen zijn geïnformeerd van de komst van de brandweer. Dat kost tijd, maar beter de brandweer nu op bezoek dan bij een calamiteit.

Voorlopig is de "Meer Rood op straat"-aanpak een try-out. Na gebleken succes kan deze manier van werken structureel worden, dat past bij het gemeentelijke doel om beter samen te werken en klantgericht te zijn.

poster voor de open dag van de brandweer

Publicatiedatum: 4-4-2008

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 4 april 2008