Senternovem


04-04-2008 | Evaluatie NRB afgerond

Bodem+ heeft in 2006 en 2007 onderzocht wat overheidsinstanties en bedrijven vinden van de Nederlandse Richtlijn Bodem (NRB) en over hoe de NRB, met name de vergunningverlening en handhaving, wordt toegepast. De resulaten vormen een basis voor een nieuw te ontwikkelen NRB in 2008.

De resulaten
De resultaten van de evaluatie NRB bevestigen de noodzaak tot aanpassing van de huidige NRB. De partijen ondersteunen nut en noodzaak van het instrument, evenals de opbouw, systematiek en bruikbaarheid ervan. Er is echter ook kritiek. Zo wordt onder meer opgemerkt dat de leesbaarheid van de NRB verbeterd kan worden en dat deze beter moet aansluiten bij de technische mogelijkheden. Daarnaast bestaat er behoefte aan meer definities van begrippen en een aanpassing van de bodembelastende stoffenlijst in de NRB.

Gemeenten zijn terughoudend in het toepassen van doelvoorschriften en gebruiken vaker middelvoorschriften. Bovendien wordt het handhaven van de NRB als lastig ervaren. De NRB moet ook beter afstemmen met andere wet- en regelgeving en specifiek beleid rond
grondwaterbeschermingsgebieden.

Nieuwe NRB
Bodem+ zal op korte termijn een werkgroep formeren bestaande uit mensen uit het bedrijfsleven, de branches en de decentrale overheid die ervaring en expertise hebben op het gebied van bodembescherming en de NRB. De werkgroep heeft als doel om voor eind 2008 een aangepaste NRB op te stellen.