Senternovem

Tijdens de eerste vergadering van de Taskforce is in grote lijnen de agenda voor de komende tijd bepaald. Dessens: "We hebben vier hoofdpunten gedefinieerd waarmee we aan de slag gaan. Eén ervan is het toesnijden van de Nederlandse wet- en regelgeving op het opslaan van CO2 in de ondergrond. Daarnaast is het nodig het Europese heffingensysteem voor het uitstoten van CO2 zo in te richten dat CCS daar een goede plek in krijgt, beloond wordt als het ware. Verder gaat de aandacht vanzelfsprekend uit naar de opslag van CO2 en de infrastructuur voor het transport. Last but not least is het nodig pilots en demonstratieprojecten te realiseren - eerst op kleine schaal en later grootschalig - om de CCS-technologie en -toepassing te bewijzen. Bovendien moet er een niet aflatende aandacht zijn voor het realiseren van maatschappelijk draagvlak: de bevolking en vooral de mensen, die wonen in de buurt van een opslaglocatie, moeten ervan overtuigd zijn, of worden, dat het veilig is."

Relatie met EnergieTransitie
Nog voor de officiële start van de Taskforce op 3 april zaten Stan Dessens en Theo Walthie - voorzitter van het Regieorgaan EnergieTransitie - samen rond de tafel om op een rij te zetten hoe de verhouding tussen de Taskforce en EnergieTransitie eruit moet zien. "We zijn het er nadrukkelijk over eens dat het een hele nauwe relatie moet zijn. Er is veel voorbereidend werk gedaan binnen EnergieTransitie, waar dit onderwerp een van de transitiepaden is. Wel is duidelijk dat wij nog meer dan het Regieorgaan een `doe-club' zijn voor de korte en de middellange termijn van pakweg 10 jaar. EnergieTransitie richt de blik meer op de wat langere termijn. We gaan er in ieder geval samen voor zorgen dat we een expert-netwerk op dit gebied van de grond krijgen. Een netwerk waarin iedereen kan meedraaien die in Nederland actief is op het gebied van Schoon Fossiel en CCS."

In de Taskforce CCS hebben de volgende leden zitting:
* Stan Dessens, voorzitter

* Ruud Lubbers, namens het Rotterdam Climate Initiative
* Max van den Berg, Commissaris van de Koningin in de provincie Groningen (namens Noord-Nederland)

* Hans Alders, voorzitter van EnergieNed

* Maus van Loon, algemeen directeur Electrabel (namens VME, Vereniging voor Marktwerking in Energie)

* Peter de Wit, president-directeur Shell Nederland
* Mirjam de Rijk, algemeen directeur Stichting Natuur en Milieu,
* Pieter Trienekens, directeur Business Development Gasunie
* Kornelis Blok, directeur Ecofys

* Ron de Graaf, projectleider namens VROM en EZ, secretaris

Daarnaast maken ook twee waarnemers van de ministeries van EZ en VROM deel uit van de Taskforce, daarbij gaat het om respectievelijk Marc Frequin (DG Energie) en Saskia Borgers (DG Milieu).

Voor meer informatie kunt u terecht op: www.taskforceccs.nl