ChristenUnie


Bijdrage debat over de situatie van homoseksuele Iraanse asielzoekers

Bijdrage debat over de situatie van homoseksuele Iraanse asielzoekers

donderdag 03 april 2008 11:10

De heer Anker (ChristenUnie): Voorzitter. Wij hoeven elkaar niets te vertellen over de ernstige situatie van homoseksuelen en christenen in Iran. Wij krijgen waarschijnlijk allemaal wel vreselijke plaatjes in onze mailbox en er staan ook wel eens mensen op het Plein met een stand waar vreselijke foto's te zien zijn. Wij hebben in dit debat een heel lastig dilemma, want als het aan ons had gelegen, zou de betrokkene hoogstwaarschijnlijk hier kunnen blijven, want wij hebben specifieke regels voor de toelating van homoseksuelen uit Iran, maar wij zitten ook vast aan het Verdrag van Dublin. Ik denk dat wij allen onmacht voelen, maar wij kunnen ons niet gaan bemoeien met het asielbeleid in GrootBrittannië en wij kunnen ook niet zomaar een internationaal verdrag aan onze laars lappen. Daarmee zou dit verdrag ook meteen aan belang inboeten.

Toch heb ik nog wel een paar vragen aan de staatssecretaris. Wat kunnen wij nu nog concreet voor de betrokkene doen? Heeft de staatssecretaris ook na zijn overdracht nog contact met de Britse autoriteiten? Betekent de aangekondigde heroverweging in GrootBrittannië dat er een gerede kans is dat de man daar mag blijven, maar ook dat men daar het asielbeleid op dit punt wijzigt? Wil de staatssecretaris ons van het vervolg van deze zaak op de hoogte houden? Dit zit ons natuurlijk wel hoog, het parlement voelt zich hierbij betrokken. En geldt voor de Iraanse christenen in GrootBrittannië precies hetzelfde?

Wij zijn erg blij met de inspanningen onder de vlag van de EU om tot een gezamenlijk Europees asielbeleid te komen. Ik heb er ook al iets over gelezen in de antwoorden, Nederland krijgt een soort voorbereidingsbureau daarvoor. Ik ben heel benieuwd welke rol Nederland hierbij precies zal gaan spelen, het zou mooi zijn als wij dit proces konden aanjagen. Het is gewoon belangrijk dat er snel een goed Europees asielbeleid komt, opdat dit soort vreselijke verschillen in beleid en dit soort vreselijke dilemma's niet meer zullen voorkomen.

Ik wil wat dat betreft nog graag herinneren aan het initiatief van een aantal Europese ngo's met het charter van Volterra. Zij willen dat overheden en ngo's tot een overeenkomst komen.

Wij hebben schriftelijke vragen gesteld over de uitspraak in een zaak van een bekeerde moslim. Hij is in inmiddels een Iraanse christen. Volgens die uitspraak zou de man zelf op meerdere gronden moeten kunnen aantonen dat hij al christen was dan alleen op basis van de brief die de staatssecretaris in juli 2007 naar de Kamer heeft gestuurd. Ik heb die brief bij me. Ik vroeg mij af of de staatssecretaris al op die beschikking heeft gereageerd.

Tweede termijn

De heer Anker (ChristenUnie):

Voorzitter. Ik dank de staatssecretaris voor haar beantwoording. Ik ben blij dat zij persoonlijk telefonisch contact heeft gehad met haar collega in Engeland. Dat geeft wel het vertrouwen dat zij erop zit. Daar ben ik voor dit moment blij mee, maar het moet duidelijk zijn dat wij ons grote zorgen maken. Ik heb nog een vraag gesteld, mede naar aanleiding van schriftelijke vragen die ik heb gesteld. De staatsecretaris is daar in haar eerste termijn niet op ingegaan. Het zou kunnen zijn dat zij dat nog niet kan. Als dat wel het geval is, zou ik het fijn vinden als zij al een tip van de sluier kan oplichten. Als zij dat nog niet kan, hoop ik snel de antwoorden op mijn schriftelijke vragen te ontvangen.