Bond van Nederlandse Architecten

Donderdag, 03 april 2008

Verkokerde kijk op energieprestatie nadelig voor gezond binnenmilieu

Bij het streven naar energiezuinige gebouwen mag een gezond binnenmilieu niet uit het oog worden verloren. Deze les moet worden getrokken uit de gezondheidsklachten van bewoners van de Amersfoortse wijk Vathorst die in het programma Zembla aan de orde zijn gesteld.

Energiezuinige en duurzame gebouwen kunnen en moeten ook gezonde gebouwen zijn. De BNA vindt dat de problematiek rondom energiebesparing en binnenmilieu wordt te eenzijdig benaderd. De oplossingen voor een betere energieprestatie van gebouwen worden te veel gezocht in geavanceerde technische installaties waarbij geen rekening wordt gehouden met bewonersgedrag. Deze verkokerde kijk op energieprestatie geeft in de praktijk negatieve gevolgen voor de gezondheid, het comfort én de werkelijke energiebesparing.

Gedreven door grote ambities op het vlak van energiebesparing heeft de overheid in het verleden bij het vaststellen van de eisen aan nieuwbouw waarschuwingen en signalen uit de praktijk te gemakkelijk terzijde geschoven. Ten onrechte naar nu blijkt. Er is alle reden tot zorg, opnieuw is het belang van goede ventilatie voor een gezond binnenmilieu aangetoond.

De BNA is dan ook tegen verdere aanscherping en voor een heroverweging van de energieprestatie-eisen. De prestatie-eisen van het binnenmilieu van woningen dienen duidelijk omschreven en toetsbaar te zijn. Duurzaam, energiezuinig en gezond bouwen behoort tot de maatschappelijke en professionele verantwoordelijkheid van architecten maar het moet wel effectief gebeuren. De inspanningen en de kosten die men zich moet getroosten om te voldoen aan de door het ministerie voorgestelde eisen aan de energiebesparing bij nieuwbouwwoningen kunnen met veel meer resultaat en minder nadelige neveneffecten op een andere manier worden ingezet.

De focus op de individuele woning bij energiebesparing bereikt bij nieuwbouw de grenzen van wat technisch nog haalbaar en zinvol is. De besparingen zijn marginaal ten opzichte van de inspanningen en investeringen. Het overheidsbeleid zou zich met meer succes kunnen richten op de bestaande bouw. Er is nog forse winst te halen uit duurzame energie mits die op grote schaal wordt ingezet, in plaats van op het niveau van de individuele woning. De BNA pleit dan ook voor oplossingen op wijk- of gemeentelijk niveau.