Gemeente Barneveld


Aanhoudingsbesluit Wet geurhinder en veehouderij

De gemeente Barneveld houdt verzoeken om veehouderijen uit te mogen breiden maximaal een jaar aan. Dat heeft de gemeenteraad van Barneveld tijdens de raadsvergadering van vanavond donderdag 3 april 2008 besloten. Het aanhoudingsbesluit houdt verder in, dat de gemeente Barneveld een gebiedsvisie opstelt, waarin duidelijk wordt welke (agrarische) ontwikkelingen wáár in Barneveld mogelijk zijn.

De gemeenteraad van Barneveld heeft het aanhoudingsbesluit genomen in het kader van de Wet geurhinder veehouderijen (Wgv). In deze wet zijn landelijke normen over de geurhinder van veehouderijen opgenomen. De wet biedt de gemeente de mogelijkheid om binnen bepaalde bandbreedtes van de landelijke normen af te wijken. De gemeente moet dan wél een gebiedsvisie opstellen. Hierin geeft de gemeente Barneveld aan welke normen van toepassing zijn. In zo'n gebiedsvisie staat bijvoorbeeld in welke gebieden de veehouderijsector extra ontwikkelingsruimte krijgt en waar deze sector wordt afgeremd.

Het aanhoudingsbesluit is bedoeld om het door de gemeenteraad vast te stellen genuanceerde geurbeleid (in de gebiedsvisie) tijdens de totstandkoming daarvan niet te frustreren. Ongewenste neveneffecten moeten echter óók worden voorkomen. Daarom wordt voorzien in de mogelijkheid om deze aanhouding te doorbreken bij aanvragen voor milieuvergunningen die niet in betekende mate van invloed zijn op geurgevoelige objecten. Afhankelijk van de omvang en ligging van een agrarisch bedrijf ten opzichte van geurgevoelige objecten en de aard van die objecten, zal moeten worden bepaald of sprake is van een relevante toename van de geurbelasting. Als dat niet het geval is, wordt het aanhoudingsbesluit voor die specifieke situatie doorbroken.

Informatiebijeenkomst
Nu de gemeenteraad het aanhoudingsbesluit heeft genomen, stelt de gemeente Barneveld de gebiedsvisie op en organiseert over deze gebiedsvisie een informatiebijeenkomst op donderdag 29 mei 2008. Deze bijeenkomst wordt gehouden in de Veluwehal. Meer gegevens over deze bijeenkomst worden op een later moment bekendgemaakt. Het is de bedoeling, dat de gebiedsvisie na de zomervakantie door de gemeenteraad wordt vastgesteld. Daarna wordt het aanhoudingsbesluit opgeheven.
Mutatiedatum 04/04/2008