IFAW


Canada's wrede zeehondenjacht: nieuwe uitbloedingseis genegeerd

(Charlottetown, PEI, Canada - 2 april 2008) -
Waarnemers van het IFAW (International Fund for Animal Welfare - www.ifaw.org) zijn deze week getuige geweest van de slachtingen van zadelrobjongen tijdens de commerciële zeehondenjacht van dit jaar.

Het team heeft jagers op het ijs in de Sint Lawrence Baaij geobserveerd en gedocumenteerd die op de openingsdag en dagen erna van de jacht met knuppels aan het jagen waren. "We waren getuige van een klassiek voorbeeld van de wreedheid die met deze jacht gepaard gaat. We filmden een jager die een zeehond met een knuppel trof voor deze het water in kon glijden. De jager probeerde de zeehond er aan zijn flippers uit te trekken maar slaagde er desondanks in onder water te verdwijnen," zei Cheryl Jacobson, jachtwaarneemster van het IFAW. "Deze gewonde zeehond zal onder water vermoedelijk sterven en zal, ongelooflijk maar waar, niet meetellen in de officiële vangstaantallen."

In een wanhopige poging om de Europese beleidsmakers ervan te overtuigen dat de zeehondenjacht humaan is heeft het Canadese Ministerie voor Visserij en Oceanen (DFO) een nieuwe vergunningsvoorwaarde ingevoerd op grond waarvan jagers de zeehonden moeten laten uitbloeden voor ze te verplaatsen. Beeldmateriaal van deze week toont aan dat deze nieuwe regel niet in acht wordt genomen en dat de wreedheid doorgaat.

"We hebben zojuist vier zeehonden gefilmd die gedood werden en geen één was uitgebloed voor verplaatsing," zegt Sheryl Fink, jachtwaarneemster en senior onderzoeker bij het IFAW. "Als het DFO serieus is voor wat betreft deze nieuwe vergunningsvoorwaarde dan verwacht ik dat ze actie zullen ondernemen."

"Op basis van wat we deze week gezien hebben is het `zoals vanouds' hier in Canada," voegt Fink toe. "De haast om zo veel mogelijk zeehonden in een zo kort mogelijke tijd dood te knuppelen, gecombineerd met gladde ijscondities, betekent wederom dat het welzijn van de dieren onder moet doen voor de winst die de jagers kunnen maken.."

Deze jacht op zadelrobjongen is de grootste jacht op zeezoogdieren ter wereld, met voor de commerciële jacht van dit jaar een, niet-duurzame, totaal toegestane vangst van 275.000 zeehonden.

Bezoek vandaag nog www.stopdezeehondenjacht.nl om meer te weten te komen over de pogingen van het IFAW om een einde te maken aan de Canadese commerciële zeehondenjacht.