Gemeente IJsselstein


23 AED's in IJsselstein

Datum: vrijdag 4 april 2008
Een Automatische Externe Defibrillator (AED) kan mensenlevens redden. De gemeente IJsselstein heeft 23 AED's gekocht, die op verschillende locaties in de stad worden opgehangen.

Met de aanschaf van de AED's hoopt de gemeente het aantal sterfgevallen door een hartstilstand te verminderen. Op donderdag 3 april reikt wethouder Frans Cremer de AED's uit tijdens een feestelijke bijeenkomst in het stadhuis.
De AED's worden geplaatst op plekken waar veel mensen bij elkaar komen. Bijvoorbeeld in het stadhuis, het Fulcotheater, bij de brandweer, in sportparken en sporthallen, bij SWOIJ, in Gezondheidscentrum de Meridiaan en het Multifunctioneel Centrum IJsselstein, Verpleeghuis Isselwaerde, verzorgingshuis Ewoud en BOKA. De locaties zijn gekozen in overleg met de Reanimatievereniging, de EHBO-vereniging en de Brandweer IJsselstein. Deze organisaties en ook de Reddingsbrigade zijn aanwezig op 3 april. Tijdens de bijeenkomst wordt een demonstratie gegeven met een AED en kunnen verenigingen zich inschrijven voor een cursus.
Ieder jaar krijgen gemiddeld twintig inwoners van IJsselstein een hartstilstand. Niet meer dan twee mensen overleven dit. Reanimatie kan uitkomst bieden, maar moet binnen zes minuten gebeuren. Snelheid is van het allergrootste belang want bij een ernstige hartritmestoornis telt elke minuut. Het gebruik van een defibrillator verhoogt de kans op overleven aanzienlijk.

Fotos: Bernard Brosi