Gemeente Deventer

Aantal uitkeringsgerechtigden gedaald

In 2007 hebben weer minder Deventenaren gebruik hoeven maken van de bijstand. Het percentage uitkeringsgerechtigden is het afgelopen jaar met tien procent gedaald. De daling is in Deventer groter dan in de omliggende steden en het landelijk gemiddelde. Door te investeren in de mogelijkheden van mensen, levert de gemeente Deventer een belangrijke bijdrage aan deze gunstige ontwikkeling.

Ook in 2006 nam het percentage mensen in Deventer dat gebruikmaakt van de Wet werk en bijstand (WWB) al fors af. De afgelopen jaren heeft de gemeente samen met andere partijen in de stad diverse initiatieven gestart om meer mensen met een bijstandsuitkering aan het werk te helpen.. Het gemeentelijk beleid is er ook op gericht om werkgevers die uitkeringsgerechtigden een baan aanbieden, te ondersteunen.

Projecten
In het voorjaar van 2007 zijn gemeenten en zorgaanbieders gestart met een project om allochtone vrouwen aan een baan in de zorg te helpen. Achttien allochtone vrouwen in Deventer hebben een baan met opleiding in de zorg gekregen. Zorgverleners van allochtone afkomst zijn hard nodig, omdat zij goed kunnen communiceren met de steeds groter wordende groep allochtone ouderen in Deventer.

Ook personenvervoersbedrijf DETO heeft een succesvolle bijdrage geleverd aan de re-integratie van uitkeringsgerechtigden. Het bedrijf leidde veertien mensen op tot taxichauffeur. Succesvol was ook De Grote Kansenbeurs. Op de beurs konden mensen zich oriënteren op banen, werkervaringsplaatsen, leerwerkbanen, scholingsmogelijkheden en vrijwilligerswerk.

Blijven investeren
In 2008 zet de gemeente haar beleid voort; blijven investeren in de mogelijkheden van mensen. In samenwerking met Sallcon, zorgt de gemeente ervoor dat mensen die voor het eerst een beroep doen op de bijstand, zo snel mogelijk aan een arbeidsovereenkomst worden geholpen. Daarnaast besteedt de gemeente de komende jaren extra aandacht aan werk in Keizerslanden en de Rivierenwijk.

Samen met woningcorporaties en anderen instellingen, zoals Raster en Cambio, worden bewoners uit deze wijken extra gestimuleerd om hun eigen mogelijkheden te ontwikkelen. De gemeente is ervan overtuigd dat dit beleid het beroep op de bijstand ook in de toekomst laag houdt.

Publicatiedatum: 4-4-2008
een steiger

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 4 april 2008