Gemeente Deventer

Cliënten tevreden over wmo-voorzieningen

Cliënten zijn tevreden over de Wmo-voorzieningen (Wet maatschappelijke ondersteuning) in de gemeente Deventer. Dat blijkt uit de uitkomsten van het klanttevredenheidsonderzoek onder cliënten en aanvragers van hulp bij het huishouden en gehandicaptenvoorzieningen, uitgevoerd door het SGBO. Met de resultaten kan de gemeente de dienstverlening zo goed mogelijk laten aansluiten bij de behoeften van haar burgers.

Uit alle aanvragen in het kader van de Wmo is een steekproef getrokken. Aan deze groep is een reeks vragen voorgelegd over de toegang tot ondersteuning, de hulp bij het huishouden, hulpmiddelen en participatie.

Cijfers
Deventenaren geven gemiddeld een 7,2 voor de aanvraagprocedure. Cliënten zijn het meest tevreden over de `behandeling bij aanvraag' (90%). Iets minder tevreden is men over de `wachttijd na toekenning' (80%). Voor de hulp bij het huishouden geven cliënten gemiddeld een 7,9. Over de keuzemogelijkheden tussen aanbieders is 90% tevreden. Wat betreft de organisatie van de hulp bij het huishouden is men het meest tevreden over de planning van de hulp (94%). Minder tevreden is men over de wisselingen van medewerkers (80%). Het gemiddelde rapportcijfer voor hulpmiddelen (zoals rolstoelen, scootermobielen en woonvoorzieningen) is een 7,1. Relatief het meest tevreden is men over de woonvoorziening (92%).

Wmo-raad
Deventer kent een Wmo-klankbordgroep die onder andere opkomt voor de belangen van Wmo-cliënten. Deze klankbordgroep is intensief betrokken geweest bij de totstandkoming van het Wmo-beleid. In totaal gaf 34% van de cliënten aan wel eens van de Wmo-klankborgroep te hebben gehoord. Van de mensen die bekend zijn met de klankbordgroep is 81% tevreden over de mate waarin de klankbordgroep opkomt voor het belang van de cliënten. Momenteel is er een Wmo-raad in oprichting. Deze raad wordt een officieel adviesorgaan voor de gemeente Deventer en vervangt straks de klankbordgroep.

Resultaten
Voor de meeste cliënten voldoet de ondersteuning aan de verwachtingen (92%). Ook zijn cliënten positief over de mate waarin ondersteuning helpt bij het zelfstandig wonen en meedoen aan de maatschappij (92%). Voor slechts 8% is dat nauwelijks of geheel niet het geval.

Wethouder Jos Fleskes zegt over de resultaten van het onderzoek: `Ik ben heel blij met de uitkomsten van dit onderzoek. Dat ligt natuurlijk voor de hand als 92% zegt tevreden te zijn over de Wmo in zijn geheel. En natuurlijk zeg je in zo'n geval dat we blijven streven naar een optimale tevredenheid. En dat doen we dan ook. Verder is voor mij de uitdaging om de uitvoering van de Wmo op dit niveau te houden.'

Publicatiedatum: 4-4-2008
man met kind op zijn schouders

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 4 april 2008