Gemeente Deventer

Gezamenlijke aanpak Voorstad Oost

Aan de hand van de inbreng van diverse bewonerswerkgroepen, instellingen en instanties die betrokken zijn bij de wijk, zijn de knelpunten in Voorstad Oost in beeld gebracht. Deze knelpunten heeft het college nu vertaald naar uitgangspunten. Samen met bewoners, instellingen en bedrijven wil het college nu op basis van de uitgangspunten een aanpak gaan formuleren voor het verbeteren van Voorstad Oost.

Het college legt de manier waarop deze aanpak tot stand wordt gebracht voor aan de raad.

De wijk en de mensen
De aanpak voor verbetering van Voorstad Oost bestaat uit het verbeteren van de wijk zelf maar ook uit maatregelen ten behoeve van de bewoners. Het stimuleren van werk en wijkeconomie, het blijvend betrekken van bewoners aan de wijk, het tot stand brengen van een centrale ontmoetingsplek in de wijk bijvoorbeeld. Maar ook het samen met woningcorporaties verbeteren van de omgeving.

Deze maatregelen staan nog niet vast. In de Politieke Markt Deventer van 23 april buigt de raad zich over de uitgangspunten. Om van de uitgangspunten een concrete aanpak te ontwikkelen, gaat de gemeente bewonersgroepen, ondernemers en instellingen betrekken. Ook is er via inspraakavonden kans om een bijdrage te leveren voor individuele bewoners.

Uitgangspunten
Het college heeft onder meer de volgende uitgangspunten vastgesteld:
* Meer jongeren met een startkwalificatie op de arbeidsmarkt en het aanbieden van ervaringsplekken. Dit om de economische situatie van de inwoners van Voorstad Oost.

* Het blijvend betrekken van bewoners draagt bij aan verbetering van de wijk.

* Aanpak van overlast die veroorzaakt wordt door detailhandel, niet alleen door aanpassingen en strengere controle maar ook door een meer mens gerichte benadering.

* Gemeente en corporaties hebben dezelfde problemen met de staat van onderhoud van woningen en bijvoorbeeld straatmeubilair. Een gezamenlijke aanpak is nodig. Ook worden huiseigenaren gestimuleerd en ondersteund in het opknappen van hun huizen.
* Van Go Ahead Eagles en hun netwerk kan de wijk voordeel hebben. Gezocht gaat worden naar ontwikkelingen die zowel de club als de wijk ten goede komen.

* De bewoners moeten de gemeente en instanties makkelijk in de wijk kunnen aanspreken. Een goede relatie is de basis voor het gezamenlijk kunnen aanpakken van de problematiek.

Wethouder Ina Adema is te spreken over de samenwerking in Voorstad Oost: "Door de vele verschillende partijen die bij de aanpak betrokken zijn krijgen we een goed beeld van wat er in Voorstad Oost nodig is. Bovendien komt het de kwaliteit van de uitgangspunten ten goede. Dat geeft vertrouwen in een uiteindelijk breed gedragen visie."

Publicatiedatum: 4-4-2008
winkels aan de Rielerweg

© 2004 Gemeente Deventer Laatste wijziging vrijdag 4 april 2008