Gerechtelijke organisatie

Raad van State gaat nader in op de reikwijdte van Europese asielrichtlijn

's-Gravenhage, 4 april 2008 - De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State is in een uitspraak in een hoger beroepszaak over een asielaanvraag van een vrouw uit de Democratische Republiek Congo nader ingegaan op de reikwijdte van artikel 15c van de Europese asielrichtlijn 2004/83/EG. Volgens artikel 15c van de richtlijn hebben personen, ten aanzien van wie zwaarwegende gronden bestaan om aan te nemen dat zij bij terugkeer naar hun land van herkomst een reëel risico lopen op ernstige en individuele bedreiging van hun leven als gevolg van willekeurig geweld in het kader van een internationaal of binnenlands conflict, recht op subsidiaire bescherming.

Eerder heeft de Afdeling over de betekenis van artikel 15c van de richtlijn prejudiciële vragen gesteld aan het Hof van Justitie van de Europese Gemeenschappen (verwijzingsuitspraak van 12 oktober 2007 in zaak nr. 200702174/1; www.raadvanstate.nl). Zaken, waarin deze bepaling aan de orde wordt gesteld, kunnen, ook zonder de beantwoording van deze vragen af te wachten, worden afgedaan, indien de betrokken vreemdelingen niet onder de reikwijdte van artikel 15c van de richtlijn vallen. Vreemdelingen die afkomstig zijn uit een land, waar geen sprake is van een binnenlands gewapend conflict, vallen - zoals de Afdeling eerder heeft overwogen (uitspraak van 20 juli 2007 in zaak nr. 200608939/1 (BB0917)) - niet onder de reikwijdte van artikel 15c van de richtlijn.

In de uitspraak van 3 april 2008 in zaak nr. 200701108/1 (BC8681) heeft de Afdeling overwogen dat, ook indien aangenomen zou moeten worden dat sprake is van een binnenlands gewapend conflict in het land van herkomst, dit niet zonder meer betekent dat de desbetreffende vreemdeling om die reden onder de reikwijdte van artikel 15, aanhef en onder c, van de richtlijn valt. Vastgesteld moet worden of de door hem gestelde schade in verband kan worden gebracht met dit conflict. Daarbij is van betekenis of dit conflict zich over alle delen van het land van herkomst uitstrekt, dan wel beperkt is tot duidelijk te onderscheiden deelgebieden.

LJ Nummers

BB0917
BC8681

Bron: Centrale redactie rechtspraak.nl Datum actualiteit: 4 april 2008 Naar boven