Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties

Inhoud pagina: Meer duidelijkheid over relatie tussen ministers en zelfstandige bestuursorganen

3 april 2008

Van de 120 zelfstandige bestuursorganen (zbo's) wordt 60 procent onder de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen gebracht. Dat betekent dat er meer duidelijkheid komt over de bevoegdheden die ministers ten opzichte van deze zbo's hebben, zoals het benoemen van bestuurders en het vaststellen van hun beloning. Van de resterende 40 procent wordt een groot deel opgeheven. Minister Ter Horst meldt dit in een brief met een overzicht van alle zbo's die onder de Kaderwet worden gebracht.

Veel uitvoeringstaken van de rijksoverheid worden uitgevoerd door zbo's. Zbo's zijn organisaties die binnen een wettelijk kader zelfstandig overheidstaken uitvoeren en geen onderdeel uitmaken van een ministerie. De relatie tussen minister en zbo's is jarenlang onderwerp van discussie geweest. Deze discussie heeft geleid tot de Kaderwet zelfstandige bestuursorganen, die begin 2007 in werking is getreden. De Kaderwet bevat een minimumpakket aan bevoegdheden tussen een minister en een zbo. De Kaderwet zorgt daarmee voor een duidelijker, consistenter stelsel van relaties tussen minister en zbo.

De komende periode blijft er in vanuit het Programma Vernieuwing Rijksdienst aandacht voor mogelijke verbeteringen in de relatie tussen minister en zbo en de kwaliteit van de uitvoering door de zbo's. Informatie over zbo's is te vinden in het zbo-register zbo-register (extern) .
Naar boven

Zie ook
Zie het origineel



* Brief aan Tweede Kamer over overzicht zelfstandige bestuursorganen
* Website zbo-register
---

Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties