Rechtbank Breda


Oud-basisschooldirecteur vrijgesproken van ontucht

Breda, 4 april 2008 - De rechtbank Breda heeft een voormalig directeur van een basisschool in Putte vrijgesproken van ontucht met leerlingen. De oud-basisschooldirecteur had zich volgens de rechtbank weliswaar moeten realiseren dat het niet passend was om leerlingen van groep 8 bij hem thuis onder de douche te wassen, maar van ontucht is volgens de rechtbank geen sprake.

De oud-schooldirecteur organiseerde jarenlang Sinterklaasavonden waarbij leerlingen uit groep 8 Zwarte Piet mochten spelen. Zij werden na afloop bij de directeur thuis onder de douche afgeschminkt, waarbij hij hen hielp bij het wassen.

De rechtbank is van oordeel dat deze handelingen van de schooldirecteur in strijd zijn met de sociaal-ethische norm. Hij had zich er - zeker gezien zijn functie â van bewust moeten zijn dat meisjes van 11-12 jaar zich ongemakkelijk voelen wanneer een leraar hen naakt ziet en wast. De rechtbank is echter van oordeel dat het hier niet gaat om seksuele handelingen of bedoelingen, zodat er geen sprake is van ontucht.

In 2007 was door het schoolbestuur namens een aantal leerlingen aangifte gedaan tegen de schooldirecteur. Hij heeft verklaard dat hij de meisjes heeft geholpen door met een washand hun gezicht, hals en incidenteel ook hun rug te wassen. De meisjes zelf hebben verklaard dat hij ook de billen en benen heeft gewassen. De rechter neemt dit deel van hun verklaringen echter niet mee in het bewijs, omdat de politieverhoren van de meisjes niet geheel volgens de regels hebben plaatsgevonden.

LJ Nummer

BC8601

Bron: Rechtbank Breda
Datum actualiteit: 4 april 2008 Naar boven