GroenLinks

Europees Parlement laat tanden zien

3 april 2008

In 2005 besloot de Europese Commissie het verbod op de schadelijke stof Deca-BDE in elektronische apparaten op te heffen. Het Europarlement was het daar niet mee eens en stapte naar het Europese Hof van Justitie. Deze week gaf de rechter het Europees Parlement gelijk.

GroenLinks is zeer ingenomen met de uitspraak. Het was onder druk van de Groenen dat het Europees Parlement naar de rechter stapte. De uitspraak is niet alleen belangrijk voor de bescherming van de volksgezondheid en het milieu, maar ook een enorme overwinning voor de Europese democratie. De Europese Commissie, het dagelijks bestuur van de Europese Unie, was bij het opheffen van het verbod namelijk haar boekje te buiten gegaan. Dat is nu rechtgezet.

Vonnis Europees Hof
De rechter heeft heel duidelijk gemaakt dat de Europese Commissie haar bevoegdheden heeft overschreden. Het Europarlement en de Europese ministers hadden zich eerder, in 2003, voor een verbod op Deca-BDE´s uitgesproken. Het is onbegrijpelijk dat de Europese Commissie deze beslissing genegeerd heeft. Via een ondemocratische omweg een democratisch besluit ongedaan maken is ongehoord. Het Europarlement moest haar tanden wel laten zien om ervoor te zorgen dat deze gang van zaken zou worden teruggedraaid.

Bescherming volksgezondheid
Het is van groot belang dat het gebruik van Deca-BDE weer verboden wordt in elektronische apparaten. De stof wordt als vlamvertrager gebruikt, maar daar bestaan prima alternatieven voor. Deca-BDE hoopt zich in de natuur op. Het is ook in borstvoeding aangetroffen. Dit terwijl de stof schade aan de hersenen kan veroorzaken.

De Europese Commissie moet op last van de Europese rechter op haar schreden terugkeren. GroenLinks hoopt dat deze uitspraak ertoe leidt dat er meer maatregelen komen om andere schadelijke vlamvertragers te verbieden. Dat is nodig om de volksgezondheid van de Europese burger te beschermen.