Ministerie van Volkshuisvesting, Ruimtelijke Ordening en Milieubeheer

Kabinet: snel meer windmolens in Noordzee

04-04-2008

Het kabinet gaat locaties aanwijzen in de Noordzee waar grootschalige windmolenparken mogen komen. Energiebedrijven kunnen straks bieden om deze kavels te bemachtigen. Dit moet de winning van méér windenergie op zee versnellen.

Dat staat in het plan van aanpak Ruimtelijk Perspectief Noordzee, dat deze week naar de Tweede Kamer is gegaan. Het kabinet wil de locaties vóór 2010 hebben bepaald. In 2020 moet windenergie op de Noordzee ongeveer 6.000 megawatt opleveren, zes procent van de totale elektriciteitsvoorziening. Minister Cramer streeft ernaar, dat de windmolens op zee voor 2011 al 450 megawatt leveren.

Minister Cramer is zeer tevreden met het plan. Het project Ruimtelijk Perspectief Noordzee heeft als doel de verschillende gebruiksfuncties op de Noordzee goed op elkaar af te stemmen. Daarbij wordt rekening gehouden met belangen van verschillende partijen, zoals de scheepvaart, luchtverkeersveiligheid, natuur, visserij, mijnbouw en defensie.

Strand
Waar de locaties voor de windmolenparken komen wordt nu onderzocht. In elk geval komen ze ver in zee te liggen
. Voorwaarde is namelijk dat ze vanaf het strand niet zichtbaar mogen zijn. Verder moet aan de kust een 'stopcontact' komen waar de duurzaam opgewekte stroom aan het elektriciteitsnet wordt geleverd. Ook de nadelen voor de natuur worden onderzocht. Dit plan moet in december klaar zijn.

Dossiers


* Windenergie