Ministerraad


Alle belangen meewegen bij wel of geen extra koopzondagen

Persbericht | 04-04-2008

Het kabinet wil dat gemeenten duidelijker gaan omschrijven waarom winkels vaker dan twaalf keer per jaar op zondag open mogen zijn. Daarom past het kabinet de toerismebepaling in de Winkeltijdenwet aan, zoals in het Coalitieakkoord is aangekondigd. De gemeenteraad moet in het besluit over extra koopzondagen expliciet aangeven hoe alle relevante belangen zijn meegewogen. Ook kunnen straks inwoners en winkeliers bij de rechter in beroep gaan tegen het besluit van de gemeenteraad. De ministerraad heeft op voorstel van minister Van der Hoeven van Economische Zaken ingestemd met een daartoe strekkende wetswijziging.

De huidige Winkeltijdenwet dateert van 1996. Daarin is geregeld dat er maximaal twaalf koopzondagen mogen zijn en dat onderdeel verandert niet. Gemeenten met een toeristisch gebied (buiten de verkoopactiviteiten) kunnen winkels ruimere openingstijden voor een deel of de gehele gemeente geven door gebruik te maken van de toerismebepaling. Van de 443 gemeenten maken er 157 gebruik van deze bepaling.

Het kabinet onderkent de behoefte aan lokaal maatwerk, maar er bestaat twijfel of belangen als de zondagsrust, leefbaarheid en veiligheid wel voldoende door alle gemeenten worden meegewogen. Het kabinet wil een zorgvuldige afweging tussen deze belangen en de economische belangen van de winkelopening in de wet verankeren. Daarom oordeelt de gemeenteraad of het in verband met dat toerisme gewenst is meer dan twaalf koopzondagen toe te staan. Indicatoren voor toerisme kunnen zijn de inkomsten uit de toeristische sector en de verwante sectoren (zoals de horeca), het aantal arbeidsplaatsen, het aantal bezoekers van het toeristisch gebied en het aantal overnachtingen. Daarbij kan ook van belang zijn of het geld dat wordt verdiend aan het toerisme in relatie tot de andere gemeentelijke inkomsten dusdanig is dat er sprake is van toerisme van substantiële omvang.

De gemeente die de toerismebepaling toepast, wordt verplicht in ieder geval de volgende belangen in de afweging te betrekken: de belangen van de lokale economische bedrijvigheid en de werkgelegenheid, de zondagsrust, de leefbaarheid, de veiligheid en de openbare orde in de gemeente. In de toelichting op het gemeentelijk besluit moet straks de motivatie staan wat de afweging is geweest tussen al die belangen.

De ministerraad heeft ermee ingestemd dat het wetsvoorstel voor advies aan de Raad van State zal worden gezonden. De tekst van het wetsvoorstel en van het advies van de Raad van State worden pas openbaar bij indiening bij de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat de nieuwe wet per 1 januari 2009 in werking treedt.