Ministerraad


Ondernemers investeren samen in veiligheid en leefbaarheid

Persbericht | 04-04-2008

De ministerraad heeft op voorstel van staatssecretaris Heemskerk van Economische Zaken en staatssecretaris Bijleveld van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties ingestemd met toezending aan de Tweede Kamer van de Experimentenwet Bedrijfsgerichte Gebiedsverbetering (BGV). De wet maakt het mogelijk dat ondernemers eenvoudiger gezamenlijk kunnen investeren in hun omgeving, waarbij alle ondernemers meebetalen. Het gaat om activiteiten die in het verlengde liggen van de publieke taak, zoals gezamenlijke inhuur van surveillancediensten, camerabewaking of de verwijdering van graffiti.

Het kabinet hecht veel waarde aan initiatieven die de lokale kwaliteit, leefbaarheid en veiligheid van bedrijvenlocaties bevorderen. In de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland wordt een instrument als BGV al succesvol toegepast. Het wetsvoorstel maakt het mogelijk om ook in Nederland experimenten mogelijk te maken.

Een BGV-zone is een afgebakend gebied waarbinnen ondernemers gezamenlijk investeren in de aantrekkelijkheid en veiligheid van hun bedrijfsomgeving. Op initiatief van ondernemers kunnen alle gemeenten in Nederland overgaan tot het instellen van een BGV-zone in een bepaald gebied. Ondernemers richten een vereniging of stichting op. Als er voldoende draagvlak is onder de ondernemers in het voorgestelde gebied, zorgt de gemeente voor de inning van een bijdrage van alle ondernemers in de BGV-zone. Deze inkomsten komen ten goede aan de vereniging of stichting, die daarmee de afgesproken activiteiten uitvoert.

De experimentenwet BGV loopt tot 1 januari 2015. Voor 1 januari 2013 vindt een evaluatie plaats. Om een tijdige evaluatie mogelijk te maken, moeten de experimenten binnen twee jaar na inwerkingtreding van de wet van start gaan.