CBR en BOVAG pakken wachttijden rijexamens aan

04/04/2008 15:10

Bovag

CBR en BOVAG hebben vandaag gezamenlijk een plan van aanpak opgesteld in de strijd tegen de oplopende wachttijden voor het rijexamen.

De afgelopen jaren liepen de wachttijden voor het rijexamen met name in het voorjaar op tot onacceptabele lengte. Vorig jaar heeft het CBR in overleg met BOVAG een aantal maatregelen getroffen om aan daar een eind aan te maken. De afgelopen maanden is gebleken dat die maatregelen, onder meer een tijdelijk examenquotum per rijschool, een gunstig effect hadden op de wachttijden. In de traditionele voorjaarspiek voldoet het reserveringssysteem echter niet, zo wijst de praktijk in enkele regio's uit.

CBR en BOVAG hebben gezamenlijk geconstateerd dat het probleem grotendeels veroorzaakt wordt door de manier waarop het online reserveringssysteem voor rijexamens is ingericht. Dat biedt aan de ene kant de rijschoolhouder de kans om 'just in time' een examendatum te reserveren. Aan de andere kant lokt het in tijden van aantrekkende vraag een sneeuwbaleffect in reserveringen uit, met sterk oplopende wachttijden tot gevolg. Veel van die reserveringen blijven ongebruikt. Zo ontving het CBR over de maand maart zo'n 7.500 reserveringen ongebruikt retour. CBR en BOVAG gaan daarom het reserveringssysteem in overleg zodanig aanpassen dat dit ongewenste effect niet langer kan optreden. Uitgangspunt van het nieuwe reserveringssysteem moet zijn dat het aantal kandidaten en het aantal gereserveerde examens weer meer in balans komt. Juist in piektijden. Daarmee horen de traditioneel sterk oplopende wachttijden in het voorjaar snel tot het verleden.

Intussen doet het CBR er al enige tijd alles aan om de huidige wachttijden in enkele regio's zo spoedig mogelijk terug te brengen. Zo worden tijdelijk extra examinatoren in de probleemregio's gedetacheerd, werken examinatoren door op zaterdagen en op dagen als 1, 3 en 5 mei, en worden interne opleidingen opgeschort. Voorts spreekt het CBR rijscholen aan die extreem veel meer reserveren dan gezien hun leerlingental verklaarbaar is.





http://www.bovag.nl