VVD


4-4-2008

Bos maakt Schiphol vleugellam

Minister Wouter Bos van Financiën wil in april een superdividend uitgekeerd zien naast de reguliere winstuitkering van luchthaven Schiphol.

Het Rijk is grootaandeelhouder in de vluchthaven en kan op die manier grote sommen geld van Schiphol ontvangen. VVD-woordvoerder Nicolaï is teleurgesteld over de eis van Bos om het superdividend naar de staatskas te loodsen. Niet alleen heeft Schiphol door het uitkeren van dit superdividend minder eigen vermogen om te investeren, maar het neemt ook nog eens de kredietwaardigheid van schiphol af. Nicolaï: "Als je dan toch superdividend wil innen besteed het dan nuttig, bijvoorbeeld aan infrastructuur rondom de luchthaven of locale projecten die de economie stimuleren."

"Schiphol wordt aan alle kanten vleugellam gemaakt. Eerst werd de vliegtaks geïntroduceerd en nu staat er weer een financiële aderlating te wachten. Het wordt de luchthaven zo wel moeilijk gemaakt om op Europees niveau te concurreren", stelt Nicolaï. Het uitkeren van het superdividend werkt slecht uit op de kredietwaardigheid van de luchthaven en dit heeft weer invloed op het aantrekken van vermogen en dus op de concurrentiepositie van de luchthaven. "Het lijkt erop dat dit kabinet Schiphol wil kortwieken en terugbrengen tot een dependance van Charles de Gaulle" aldus Nicolaï. Schiphol is al gedaald op de lijst van Europese luchthavens, maatregelen als deze zullen verdere daling zeker niet tegengaan.

4 april 2008