Ministerie van Buitenlandse Zaken

Fruitbomen nieuwe inkomstenbron in Uruzgan

04 apr 2008 | De met Nederlandse steun geplante fruitbomen in Uruzgan worden goed verzorgd en geven dit jaar waarschijnlijk al vruchten af, zo blijkt uit onderzoek van het Nederlandse bedrijf dat het programma begeleidt.
De fruitbomen worden geplant
De fruitbomen worden geplant
Foto: Buitenlandse Zaken

De in deze winter geplante bomen zijn twee tot drie jaar oud, en kunnen dit jaar al vruchten geven. Het gaat in totaal om ruim honderdduizend kersen-, amandel- en abrikozenbomen, afkomstig uit de regio Kabul. Nagenoeg al het fruit is geschikt om te drogen en is bestemd voor de lokale markt.

Afghaanse Niet-Gouvernementele Organisaties (NGO's) hebben de fruitbomen afgelopen winter verdeeld over ongeveer tienduizend gezinnen en vijf- tot zeshonderd ondernemers. De NGO's controleren nu of de bomen de zorg krijgen die ze nodig hebben, zoals irrigatie en bemesting. Later dit jaar worden de telers getraind over de teelt, bemesting, irrigatie en het snoeien van de fruitbomen.

Het fruitbomenproject is een initiatief van het ministerie van Buitenlandse Zaken, dat 1,4 miljoen euro bijdraagt. Ontwikkeling van de landbouw in Uruzgan is onderdeel van een breder programma dat erop gericht is Afghaanse boeren een alternatief te bieden voor de papaverteelt. Vorig jaar werd bijvoorbeeld met veel succes de teelt van saffraan geĂŻntroduceerd. Naast fruitbomen en de teelt van saffraan starten dit jaar andere landbouwprojecten op het gebied van veeteelt en verbouw van groenten. Scholing van Afghaanse boeren maakt een belangrijk onderdeel uit van dit programma.

* Ministerie van Buitenlandse Zaken

* Bezuidenhoutseweg 67

* Postbus 20061

* 2500 EB Den Haag

* Tel.: 070-3 486 486

* Fax: 070-3 484 848

* Internet: www.minbuza.nl

Zie ook

* Eerder nieuwsbericht over planten fruitbomen
* Nieuwsbericht over saffraanteelt

* Dossier Afghanistan