Lichttechnologie voor medische sector centraal op Fotonica Evenement

04/04/2008 15:44

SenterNovem

Lichttechnologie voor de medische sector centraal op Fotonica Evenement in Nieuwegein

Stel je de volgende situatie voor. Een meisje vol blauwe plekken zegt tegen de arts in het ziekenhuis dat ze van de trap is gevallen, maar de arts twijfelt. Hij heeft een vermoeden dat het meisje wordt mishandeld door haar ouders. Maar bewijzen kan hij dat niet. Meestal besluit de arts in zulke gevallen zijn twijfel niet te uiten, uit vrees het gezin te ontwrichten. In de toekomst is het wel mogelijk bewijs te leveren. Het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam experimenteert met lichttoepassingen waarmee het mogelijk is de ouderdom van blauwe plekken te achterhalen.

Door met fotonica de plekken vlak onder de huid te analyseren (onder meer bloedverspreiding, vochtgehalte, verkleuring) is vanuit de blauwe plek terug te rekenen naar het moment van de klap. Als verschillende blauwe plekken niet op hetzelfde moment zijn ontstaan, weet de arts dat ze niet door een val zijn veroorzaakt.

Het achterhalen van de leeftijd van blauwe plekken is een van de mogelijke toepassingen die door fotonica zijn te realiseren. Fotonica - ook wel lichttechnologie genoemd - gaat over het gebruik van licht. Denk aan zonnecellen en het gebruik van energiezuinige leds in plaats van gloeilampen, het gebruik van licht als gereedschap voor materiaalbewerking, lasertechnologie, chiptechnologie, kopieerapparaten en het gebruik van veilig licht in plaats van schadelijke röntgenstralen.

Op 3 april vond in het Nieuwegein's Business Center de tweede editie van het Fotonica Evenement plaats, waar op de KennisExpo diverse onderzoekers uit het vakgebied de stand van zaken presenteerden en ondernemers hun toepassingen presenteerden aan het publiek. De organisatoren, IOP Photonic Devices (uitgevoerd door SenterNovem), Mikrocentrum, Photonics Cluster Netherlands en Technologiestichting STW, stimuleren met dit evenement de banden tussen onderzoek en ondernemerschap.

Tijdens het evenement bleek dat vooral de toepassingen voor de medische sector veelbelovend zijn. Zo is het binnen tien jaar mogelijk met behulp van fotonica eenvoudig het risico op hart- en vaatziekten te bepalen. En door het inspuiten van markers en de inzet van fotonica is het nu al mogelijk de locatie van tumoren te detecteren, waarbij precies te zien is waar de grens tussen het zieke en het gezonde weefsel loopt. De arts snijdt niet langer ruim om de tumor heen en ontziet dus gezond weefsel, waardoor er minder littekenweefsel ontstaat en de patiënt sneller herstelt.

Het evenement trok ruim 500 bezoekers. Na afloop waren zij weer helemaal bijgepraat over de mogelijkheden van fotonica. Daarbij stond niet alleen de gezondheidszorg centraal, maar ook sectoren als transport, industriële fabricage, informatie- en communicatietechnologie, milieu en veiligheid. Bart Verbeek, voorzitter van het IOP Photonic Devices dat marktgerichte R? op dit gebied stimuleert: "Ik ben zeer tevreden. Zeker ook gezien de grote opkomst. Het is prachtig om al die verschillende mensen - onderzoekers, ondernemers, studenten, en beleidsmakers - met elkaar te zien praten. Dat is precies wat we willen. Daar komen gegarandeerd mooie dingen uit voort."