Baggeraar Boskalis brengt vloot onder Cypriotische vlag

04/04/2008 16:06

CNV Vakcentrale

CNV bezorgd over personeel Boskalis

Nu definitief bekend is geworden dat Boskalis zijn vloot onder Cypriotische vlag wil brengen, zijn bij CNV Waterbouw grote zorgen gerezen. De bond vraagt zich af wat de effecten zijn op personeelsgebied. "Vooral de veiligheid en arbeidsvoorwaarden van de werknemers staat bij ons voorop", stelt bestuurder Aart van den Brink.

Op dit moment varen de schepen van Boskalis onder Nederlandse vlag. Dat betekent, dat de Nederlandse regelgeving van toepassing is. Maar dit verandert als de Cypriotische vlag wordt gehesen en de schepen 'veranderen' in Cyprisch grondgebied. Van den Brink: "De internationale regels blijven natuurlijk van toepassing, maar de arbeidsvoorwaarden voor het werken in het buitenland en de Nederlandse sociale zekerheid gelden dan bijvoorbeeld niet meer. De effecten op personeelsgebied kunnen groot zijn."

De CNV-bestuurder vraagt zich bovendien af waarom Boskalis dit besluit heeft genomen. Volgens zeggen spelen de gunstige fiscale regels van Cyprus een rol. "In dat geval is de Nederlandse politiek bezig om onze nationale trots te verkwanselen met mogelijk nadelige gevolgen voor de Nederlandse werknemers aan boord." Maar Van den Brink vraagt zich ook af of de uitspraak van de Raad van de Scheepvaart 'er misschien mee te maken' heeft. Vorige week stelde deze Raad Boskalis verantwoordelijk voor het ongeval met de sleephopper Nautilus in Congo. Het schip zou door overbelading zijn omgeslagen, waarbij drie personeelsleden om het leven kwamen. Bij Boskalis zou sprake zijn van structurele overbelading van de schepen. Onder Cypriotische vlag zij er minder controles. Van den Brink: "In dat geval zijn mijn zorgen over de veiligheid extra groot."

CNV Waterbouw heeft Boskalis inmiddels om een gesprek verzocht. "Wij willen dat de klappen voor het personeel op een fatsoenlijke manier worden opgevangen", aldus Van den Brink.





http://www.cnvhb.nl

http://www.cnv.nl