TenneT


Unieke innovatieve werkzaamheden bij IJburg

04-04-2008 TenneT voert komende periode unieke werkzaamheden uit aan de hoogspanningslijn tussen Diemen en Oostzaan. De beheerder van het landelijke hoogspanningsnet doet aanpassingen aan de verbinding bij IJburg, waardoor het elektromagnetische veld wordt verkleind. De werkzaamheden worden in de zomer afgerond.

De werkzaamheden, uitgevoerd door Nuon en Spie Benelux, vinden plaats tussen Durgerdam en IJburg. In dit deel staan onder meer de twee masten over het IJ met een hoogte van 135 meter. De uitvoer vindt in twee etappes plaats. Eerst worden aanpassingen aan de masten gedaan, waaronder extra verzwaringen. Vervolgens worden in juni en juli de twee extra draden gemonteerd en in gebruik genomen. Door het aanbrengen van twee nieuwe draden en het aanpassen van de ophanging van de bestaande lijnen wordt de stroom anders verdeeld. Dit heeft een gunstig effect op het elektromagnetische veld rondom de hoogspanningsverbinding.

De aanpassingen aan de verbinding bij IJburg zijn nog niet eerder in Nederland toegepast en zijn samen met KEMA ontwikkeld. TenneT voert actief beleid voor innovatieve aanpassingen, zeker in gebieden waar veel bebouwing is. Er wordt momenteel ook gewerkt aan een nieuw type hoogspanningslijn genaamd Wintrack, waarmee een aanzienlijke reductie van elektromagnetische velden wordt gehaald. Deze nieuwe masten worden onder meer geplaatst in de Randstad, waar wordt gewerkt aan een geheel nieuwe hoogspanningsverbinding.

Voor meer informatie over IJburg kijk op www.ijburg.nl