SGP


04 - 04 - 08 | Onder de maat

Reikhalzend keek iedereen uit naar de nieuwe stimuleringsregeling voor duurzame energie. De verwachtingen waren hooggespannen. Maar toen minister Van der Hoeven van Economische Zaken de SDE-regeling presenteerde was de desillusie groot. Niet in het minst voor de SGP, die zich al jaren sterk heeft gemaakt voor boeren die willen investeren in groene stroom.
Met deze regeling wordt de ambitieuze doelstelling voor duurzame energie nooit gehaald. Het budget is te laag. Perspectiefvolle en innovatieve energiebronnen - zoals de verbranding van vaste biomassa en co-vergisting van mest - worden onvoldoende gestimuleerd. Bovendien is de indienperiode veel te kort. Dit alles bij elkaar opgeteld kunnen wij ons niet aan de indruk onttrekken dat niet de warme gevoelens voor duurzame energie, maar de harde euroâs de doorslag hebben gegeven toen de SDE-regeling op de kabinetsagenda stond. Een gemiste kans voor innovatief en ondernemend Nederland!

Vanaf het eerste debat met minister Van der Hoeven heeft de SGP zich ingezet voor de stimulering van co-vergisting van mest en de verbranding van vaste biomassa. En dat was hard nodig. Want hoewel alle feiten aantonen dat het met een basisbedrag van 12 cent per kWh onmogelijk is om dergelijke installaties rendabel te exploiteren, liet de minister zich daar niet van overtuigen. De SGP zag zich daarom genoodzaakt de regering bij motie op te roepen om het basisbedrag voor het stimuleren van verbranding van vaste biomassa en co-vergisting van mest te verhogen naar 15 eurocent per kWh voor installaties die kleiner zijn dan 2 MegaWatt. Het is buitengewoon teleurstellend als er door gebrek aan rendement niet geïnvesteerd kan worden in deze veelbelovende vormen van duurzame energie. Deze vormen hebben juist een aantal voordelen ten opzichte van wind en zonne-energie. Denk aan het reduceren van transport, het gebruik van warmte en de mogelijkheid van kunstmestvervanging. De SGP-motie is met grote meerderheid door de Tweede Kamer is aangenomen.
Helaas blijkt nu dat de minister de motie niet wil uitvoeren. Ze nam ook niet de moeite de Kamer daar vooraf over te informeren. Onbegrijpelijk! Wij hebben de minister daarom verzocht met spoed een brief naar de Kamer te sturen. Daarna hopen wij er bij de minister in een debat extra op aan te dringen om de motie alsnog uit te voeren. Ook zullen wij in dit debat nogmaals aandacht vragen voor de technologisch en economisch onmogelijke emissie-eisen voor biogasmotoren. Want als daar geen oplossing voor komt, zal - zelfs als de motie-Van der Vlies wordt uitgevoerd - geen enkele aanvraag voor deze categorie worden goedgekeurd. Dat raakt diverse agrarische bedrijven die op het punt stonden hun nek uit te steken om te investeren in een risicovol project. Wordt vervolgd dus⦠Bas van der Vlies, Tweede Kamerlid SGP
Geerlof de Jong, beleidsmedewerker SGP Tweede Kamerfractie

Onder de maat