ABVAKABO FNV

Actieplan LeerKracht

De afgelopen weken is ABVAKABO FNV betrokken bij de gesprekken over het actieplan LeerKracht. Bonden en werkgevers bespreken met het ministerie van onderwijs hoe de positie van leraren verbeterd kan worden. Het gaat over salaris, scholing en professionalisering van leraren. Het overleg gaat moeizaam, want het budget is beperkt tot 1,1 miljard en bonden en werkgevers hebben een heleboel eisen. Het geld moet worden verdeeld over het hele onderwijs, van basisschool tot hbo-instelling.

Belang
Leraren hebben natuurlijk direct belang bij een goed akkoord. Maar ook in een ondersteunende functie heeft u belang. Er is voorgesteld om in het primair onderwijs een deel van het geld te besteden aan extra ondersteuning van leraren. Bijvoorbeeld voor het inzetten van een conciërge of administratieve kracht. ABVAKABO FNV is daar voorstander van. Het ministerie van onderwijs wil een deel van de maatregelen uit het actieplan LeerKracht financieren door de bapo te versoberen. Met bapo kunnen oudere medewerkers ervoor kiezen om minder werken, zodat ze op een gezonde manier tot aan hun pensioen kunnen blijven werken. ABVAKABO FNV is daar fel tegen.

Akkoord of actie voeren?
Onze collega-bond de Aob wil actie voeren, als er op 24 april geen akkoord bereikt is. ABVAKABO FNV steunen hen, omdat ook het belang van ABVAKABO FNV steunt hen, omdat ook de belangen van onze leden daarmee gediend zijn. Donderdag 10 april is een belangrijke onderhandelingsdag.
Na deze datum meer over het actieplan LeerKracht op deze website. 04-04-2008, BVE, Hoger beroepsonderwijs, Primair onderwijs, Voortgezet