Openbaar Ministerie

Geen proefproces criminele investeringen vastgoed

4 april 2008

In tegenstelling tot de berichtgeving in dagblad Spits van 3 april 2008, start het Openbaar Ministerie (OM) Amsterdam geen proefproces over criminele investeringen in vastgoed in Amsterdam. Daarnaast zal er geen bijzonder onderzoek plaatsvinden naar gerenommeerde advocaten en notarissen die betrokken zijn bij het witwassen van zwart geld.

Bij een proefproces gaat het om een rechtszaak waarin de werking van wettelijke mogelijkheden op een bepaalde vlak wordt uitgeprobeerd. Witwassen is al meerdere jaren een speerpunt binnen het Openbaar Ministerie Amsterdam. Verbeurdverklaring van voorwerpen is daarbij een beproefde methode. Van een proefproces is geen sprake.

De aanpak van criminele investeringen heeft een hoge prioriteit bij politie, Openbaar Ministerie, gemeente en de belastingdienst. De succesvolle cabrio-methode waarbij autoâs en luxe goederen van criminelen in beslag worden genomen, is daarom uitgebreid naar het terrein van het vastgoed. Vooral witwassen, malafide praktijken met hypotheken en verhuur van woningen worden onderzocht.

Binnen deze onderzoeken besteedt het OM geen nadrukkelijk aandacht aan advocaten en notarissen zoals dagblad Spits schrijft. Deze beroepsgroepen, maar ook makelaars en financiële instellingen, worden juist nadrukkelijk betrokken bij de aanpak van criminele investeringen in het vastgoed. Als het OM in het onderzoek stuit op strafbare feiten in de dienstverlening zoals taxatie, financiering, bemiddeling en advisering, dan zullen de betrokken dienstverlener(s) wel worden onderzocht en mogelijk vervolgd.