KNHS


Meer tv-aandacht na successen paardensport
4 april 2008

ERMELO (KNHS) - De successen van de Nederlandse ruiterteams van de afgelopen jaren hebben hun uitwerking op de populariteit van de hippische sport in ons land niet gemist. De behaalde Europese- en wereldtitels in zowel springen als dressuur leidden het afgelopen jaar en dit voorjaar tot aanmerkelijk meer aandacht voor de paardensport bij NOS Studio Sport. In 2007, een jaar zonder Olympische Spelen of Wereldkampioenschappen, nam de zendtijd enorm toe. Ten opzichte van 2005, een vergelijkbaar jaar, steeg de zendtijd met 35% naar 1152 minuten per jaar. Ook de aandacht in de overige media steeg aanmerkelijk.

George de Jong, directeur topsport KNHS: ,,Wij zijn heel blij met deze ontwikkeling. De NOS geeft ruim aandacht aan een aantal topevenementen in Nederland en heeft dit winterseizoen een groot aantal wereldbekerwedstrijden uitgezonden. Daarnaast is er steeds meer aandacht voor achtergronden van topruiters en hun paarden op weg naar de Olympische Spelen. Onze sport staat nadrukkelijk in de belangstelling. Daaruit blijkt dat de overwinningen van onze springequipe tijdens de Wereldruiterspelen in Aken evenals vorig jaar op de Europese kampioenschappen in Mannheim, de titels van Anky van Grunsven en de historische zege van het dressuurteam bij de Europese titelstrijd in Turijn waar voor het eerst Duitsland werd verslagen, goed zijn opgepikt. In een Olympisch jaar als 2008 is dat van groot belang, onze teams gaan straks in augustus met hoopgevende resultaten in de achterzak naar de Spelen in Hongkong.

Als bijvoorbeeld januari 2008, de maand waarin Jumping Amsterdam plaatsvindt, wordt vergeleken met dezelfde maand in 2007, is er toename van 95 naar 173 minuten, dit is bijna een verdubbeling van de zendtijd. Jan de Jong, mediadirecteur van de NOS, bevestigt dat bij de publieke omroep de successen van de paardensport zijn opgemerkt. ,,Goed presteren is goed in beeld komen, zo luidt het adagium.

De 41ste editie van Indoor Brabant werd nadrukkelijk in beeld gebracht door NOS Studio Sport. De cameras draaiden tijdens de wereldbekerfinale dressuur op volle toeren. NOS-verslaggever Joep Schreuder reisde af naar de Brabanthallen en verzorgde de presentatie met naast hem aan tafel dressuurruiter Hans Peter Minderhoud. NOS-commentator Frits van t Groenewout met aan zijn zijde dressuurruiter Edward Gal voorzag de live beelden van de kür op muziek van commentaar. De beelden werden afgewisseld met items van bondscoach Sjef Janssen en de dresusuramazones Anky van Grunsven en Isabell Werth. In totaal kreeg het internationale concours bijna 100 minuten aandacht op Nederland 1.

Bang voor een tijdelijk effect hoeft de KNHS overigens niet te zijn. Ondanks het feit dat de NOS binnenkort weer de samenvattingen van de Nederlandse voetbalwedstrijden gaat uitzenden, heeft Jan van de Jong van de NOS aangegeven dat de paardensport niet van zendtijd blijft verstoken.De keuze is gemaakt voor continuïteit in de uitzendingen met de nadruk op als we iets doen, doen we het goed.

De aankomende maanden worden de Olympische ruiters volop gevolgd richting de Olympische Spelen, met in ieder geval uitzendingen van de NKs Dressuur en Springen, het CHIO Rotterdam en het CHIO Aachen. Ook de Vierspanrijders worden gevolg naar hun WK Vierspannen in Beesd, met o.a. uitzendingen van het NK in Beekbergen.