Ingezonden persbericht


()

Blik op interculturele dialoog

EU lanceert de fotowedstrijd "Culturen bij mij in de straat"

Brussel, 4 april 2008

()

In het kader van het Europees Jaar van de interculturele dialoog 2008 heeft de Europese Commissie de fotowedstrijd "Culturen bij mij in de straat" gelanceerd. Alle EU-inwoners van de 27 lidstaten mogen met de wedstrijd meedoen. Met het initiatief wil de EU Europeanen uitdagen hun visie op de interculturele dialoog vast te leggen en deze met de wereld te delen. De sluitingsdatum van de wedstrijd is 30 juni 2008. De foto's kunnen via een speciale wedstrijdwebsite ingestuurd worden. De winnaars staan prijzen te wachten ter waarde van 15.000 euro.

Ján Figel, Commissaris voor onderwijs, opleiding, cultuur en jeugdzaken over de lancering van de wedstrijd: "Europa is de afgelopen paar jaar erg veranderd. De Unie is uitgebreid, er is meer mobiliteit tussen de grenzen en meer (handels)verkeer met de rest van de wereld. Diversiteit in Europa is een gegeven, en Europeanen hebben meer wisselwerking met steeds meer mensen van andere culturele achtergronden. Met deze fotowedstrijd stimuleert de Europese Unie iedereen die in Europa woont om hun kijk op dialoog en diversiteit te laten zien. We willen zien wat interculturele dialoog vandaag de dag betekent voor Europeanen en hoe ze het in hun leven ervaren."

De "Culturen bij mij in de straat" fotowedstrijd is op 3 maart jongstleden gelanceerd met een speciale website www.street-cultures.eu, waar deelnemers hun inzendingen tot 30 juni 2008 kunnen versturen. Alle Europese inwoners, ongeacht leeftijd of afkomst, mogen met de wedstrijd meedoen. Er zijn geen grenzen aan de verbeelding, en inspiratie voor de foto´s kan gehaald worden uit diverse thema´s, zoals onderwijs of religie, cultuur of wetenschap, migratie, minderheidsgroepen of de jeugd, of gewoon uit het alledaagse leven.

Selectieproces en prijzen

In totaal worden er vier winnaars gekozen uit de inzendingen. Drie winnaars zullen worden uitgekozen door een jury bestaande uit artiesten van naam en vooraanstaande figuren op het gebied van interculturele kwesties, die zullen kijken naar de creativiteit en de technische kwaliteit, alsmede de kundigheid waarmee de fotograaf het thema interculturele dialoog in beeld heeft gebracht. De vierde winnaar is de "publiekslieveling", die wordt gekozen door de bezoekers van de wedstrijdwebsite door middel van online stemmen.

Tijdens een ceremonie in Brussel in september zullen de winnaars hun prijzen uitgereikt krijgen; stedentrips naar Europese hoofdsteden en professionele camera's zodat ze hun kijk op de interculturele dialoog vast kunnen blijven leggen.

De winnende en geselecteerde foto's zullen ook in heel Europa publiciteit krijgen en zullen gebruikt worden in materiaal om de communicatiebarrières te doorbreken en culturele diversiteit te stimuleren, en ook in een reizende tentoonstelling die er verdere bekendheid aan zal geven.

Voor meer informatie over het meedoen aan de "Culturen bij mij in de straat" wedstrijd, ga naar www.street-cultures.eu

Mediacontact:

Actorion Communicatie Adviseurs

Maartje ter Steeg

(026) 443 82 87

maartjetersteeg@actorion.nl

MEDIA CONSULTA International Holding AG

Sanna Kaukosalo

+49 30 650 00 357

s.kaukosalo@media-consulta.com