Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap


2070816580

Vragen van het lid Van Leeuwen (SP) aan de minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap over de biblobus. (Ingezonden 4 april 2008)


1
Wat is uw oordeel over het nieuws dat de bibliobus gaat verdwijnen? 1)


2
Is het waar dat door het verdwijnen slechts 15 procent van de bibliotheekklanten uitwijkt naar een vaste bibliotheek? Zo ja, hoe gaat u dan er dan voor zorgen dat de overige 85 procent aan leenboeken geholpen kan worden?


3
Deelt u de mening dat het onaanvaardbaar is dat inwoners van kleine kernen geen toegang meer hebben tot leenboeken omdat gemeenten verzuimd hebben goed in te spelen op provinciale beleid?


4
Bent u van mening dat provincies voldoende gedaan hebben om in samenwerking met gemeenten te voorkomen dat veel inwoners van kleine kernen als gevolg van nieuwe beleid verstoken zouden worden van de mogelijkheid om gebruik te maken van de bibliotheek?


5
Erkent u dat de uitvoering van het plan bibliotheekvernieuwing tot ongewenste neveneffecten heeft geleid? Zo neen, waarom niet?


6
Bent u bereid om op korte termijn actie te ondernemen om de bibliobus te behouden of voor te zorgen een deugdelijk alternatief? Zo ja, hoe? Zo neen, waarom niet?


7
Kunt u, vanwege het geplande overleg over bibliotheekvernieuwing deze vragen beantwoorden vóór 21 april a.s.


1) de Volkskrant, 31 maart 2008: "Vertrouwde bibliobus verdwijnt uit straatbeeld"